Indien het bestek al klaar ligt in een restaurant en je bestelt een biefstuk dan wordt het mes in het algemeen vervangen door een steakmes.
Aan de vorm kan je dat meestal al herkennen doordat een dergelijk mes smaller is dan een gewoon mes voor het diner. Daarnaast is een steakmes altijd stevig, scherp en een beetje buigzaam. De beste steakmessen glijden moeiteloos door dat heerlijke stukje vlees dat een biefstuk nu eenmaal is. Ook bij de barbecue zijn steakmessen bijna onvermijdelijk als je het vlees nog moet snijden. Een goede bbq winkel zoeken voor de juiste accessoires is dan ook een goed idee. Dat kan uiteraard ook online vandaag de dag.|
Een steakmes hoeft niet per se glad te zijn, hoewel de meeste messen dat wel zijn. Met een gekarteld steakmes kan je ook biefstuk snijden. Daarbij is het dan wel van belang dat de kartels niet te grof zijn. Als dat het geval is, worden de vezels van het vlees te veel uit elkaar gescheurd en dat gaat ten koste van de smaak. Een gekarteld mes is in het algemeen wel meer praktisch, omdat je er ook andere zaken mee kan snijden zoals bijvoorbeeld stokbrood. Met een glad steakmes kan je in het algemeen alleen vlees op de juiste manier snijden. Omdat een steakmes altijd scherp moet zijn, vraagt een gekarteld mes meer onderhoud.
De messen die je gebruikt bij het diner mag je best in de besteklade bij elkaar bewaren. Bij grote messen is dat echter niet verstandig. Indien je grote messen wel bij elkaar bewaart, is het onvermijdelijk dat de sneden daarvan elkaar raken. Daardoor worden ze bot en kunnen zelfs beschadigd raken. Een goed mes is een kostbaar bezit en de moeite waard om goed te bewaren. Wil je dat je grote messen lang meegaan, gebruik dan altijd messenbeschermers als je deze bij elkaar opbergt. Een messenblok bij grote messen is het meest effectief als je de messen horizontaal opbergt. Op die manier raken ze het blok minder als je de messen gebruikt en blijven ze langer scherp. Als snijplank kan je beter hout of kunststof gebruiken dan een harder materiaal. Ook messen van de hoogste kwaliteit worden bot als ze te vaak met harde producten in aanraking komen.
Gebruik nooit een afwasmachine om je messen te reinigen. Messen worden zonder meer eerder bot in een afwasmachine. In sommige gevallen zal het metaal zelfs worden aangetast door de schoonmaakmiddelen. Messen kan je beter schoonmaken in een heet sopje met een gewoon afwasmiddel. Als je een mes hebt schoongemaakt, droog dat dan meteen goed af en berg het op. Laat een mes nooit een tijdje liggen in een wasbekken of op een ander nat en hard materiaal. De meeste messen zijn van roestvrij staal maar dat houdt niet in dat de kwaliteit niet lijdt onder vocht. Een mes kan je thuis wetten om deze scherp te houden. Gebruik dan wel een veilig apparaat. Slijpen is een klus voor de vakman. Met een scherp steakmes ben jij helemaal klaar voor een culinair avondje, of dat nu een bbq is of niet.