Afzuigkap design; de voor- en nadelen

Afzuigkappen, wij kennen ze als de grote apparten in de keuken. Maar er is veel veranderd qua design. Lees snel verder voor meer inspiratie!

Voor- en nadelen hangend en downdraftmodel 

De afzuigkap is bijna niet meer uit onze keuken weg te denken. Dit handige apparaat, dat sinds de jaren 70 onze dampen en eetluchten direct afvoert, is inmiddels geen luxe meer. 

Alhoewel je bij afzuigkap nog vaak denkt aan grote hangende modellen, heeft de afzuigkap op het gebied van design veel cosmetische veranderingen doostaan. 

Grote merken zoals Siemens, Miele en AEG laten dan ook zien dat we gerust 'outside the box' mogen denken en dat geen design te gek is om te realiseren.

Tegenwoordig kun je kiezen uit grofweg 2 varianten; het hangend model en het onzichtbare model, ook wel een downdraft genoemd.
Alletwee komen uiteraard in veel verschillende designs en kleuren, maar het concept blijft hetzelfde.

Als je voor de keus staat een afzuigkap aan te schaffen, is het goed om te overwegen wat voor soort kok je bent, hoe vaak je kookt en hoe uitgebreid. Je moet je namelijk realiseren dat pannen verschillende hoogtes hebben en dampen daardoor ook anders omhoog komen. 
Ook ontstaan er meer dampen als je met meerdere pannen kookt. 
Hieronder hebben we een handig lijstje voor je gemaakt met de belangrijkste voor- en nadelen van beide modellen. 

 
 
vermogen veel walmen en dampen af te zuigen
ruimte besparend boven aanrecht  
ruimte besparend onder aanrecht
uniek design
kan worden voorzien van verlichting
te monteren in bestaande keukens
goedkope aanschafwaarde
makkelijk schoon te maken

 

 

Afzuigkap inspiratie

Er zijn tegenwoordig zo ontzettend veel opties, maar wij hebben voor het gemak even een kleine onderverderling gemaakt tussen praktisch/functioneel, strak/modern, traditioneel en onzichtbaar. Onze facebook fans hebben masaal voor het onzichtbaar design gekozen.  Een mooie en ruimtebesparende optie. Maar er zijn nog zo veel meer opties!
Weet jij al voor welk design jij zou kiezen? Nee? We zullen het je een stuk makkelijker maken en geven hieronder een paar mooie voorbeelden.

 1. Praktisch en functioneel
   
  bron: de tweedekamer


  bron: wave concepts

  Een hybride afzuigkap en lamp ineen! Omdat dit super praktisch is, is dat ook absoluut een favoriet! Zeker wanneer je voor een afzuigoplossing boven je kookeiland zoekt. 

 2. Strak en modern

  bron: samsung

  Een strakke en moderne afzuigkap is tegenwoordig heerlijk ruimtebesparend. Het grootste voordeel is dat dit design ervoor zorgt dat je niet meer je hoofd stoot tijdens het koken (hands up als dit je meer dan eens is gebeurd).


 3. Traditioneel

  bron: stoves


  bron: smeg

  Mocht je toch meer fan zijn van traditioneel, dan zijn er gelukkig ook nog voldoende opties beschikbaar. Van landelijk en stoer tot vintage. Zo heb je voor iedere keuken wel een passend ontwerp! 

 4. Onzichtbaar!

  bron: wildhagen design keukens


  bron: miele


  Een typische downdraft zie je niet en komt alleen tevoorschijn als je deze nodig hebt. Dit is heel fijn als je ruimte wilt besparen in je keuken (en als je maar een heel klein beetje, net als ons, gadgetfreak bent).


  bron: bora

  Wil je liever geen downdraft die tevoorschijn komt? Dan is een ingebouwd model een goed alternatief. Deze zijn er ook in diverse designs, van rond tot rechthoekig. 

  Wow, we voelen ons weer zeer geïnspireerd! Jij ook? Wens jij nu ook dat je elke maand een nieuwe keuken met keukenglas en alles erop en eraan kon uitkiezen? (dat maakt kiezen net even iets makkelijker!)