Foto: BORA-ventilatietechniek.JPG

Revolutionaire ventilatietechniek BORA

Revolutionaire ventilatietechniek BORA zuigt wasem direct van het kookveld weg


Het BORA kookveldafzuigsysteem zorgt voor een effectievere afzuiging van ongewenste keukendampen dan conventionele afzuigkappen. En wel precies daar waar ze ontstaan: direct bij het kookveld. Daarbij maakt BORA Lüftungstechnik gebruik van een eenvoudig natuurkundig principe: damp stijgt een meter per seconde. De kookveldafzuiging van BORA zuigt de damp echter met vier meter per seconde naar onderen. Het resultaat: wasem en geuren worden onmiddellijk weggezogen, de kok staat in een frisse keuken en noch de haren, de kleding noch de keuken ruiken naar etensluchten.

Het BORA principe: zuiver natuurkundig gezien is het eenvoudiger om de damp direct bij het kookveld af te zuigen. De kookveldafzuiging zorgt namelijk voor een dwarsstroming, die de uit potten en pannen opstijgende dampen direct en volledig de afzuiginstallatie intrekt. Alle BORA kookveldafzuigingen dragen daarom de stempel ´100% Cleanrate´. Zo blijft de keuken of woonruimte vrij van wasem en geuren, anders dan bij de conventionele afzuigkappen.

BORA combineert natuurkunde en design en biedt mooie en zeer hoogwaardige kookveldafzuigingen. Deze kunnen zowel glad in het aanrechtblad worden geïntegreerd alsook met een opzetmontage op het blad van hout, natuursteen, glas of edelstaal worden aangebracht. De techniek verdwijnt in een onderkast en neemt zo geen opslagruimte in. Dit zorgt voor oneindig veel nieuwe mogelijkheden voor keukendesign, want liefhebbers van elegant keukendesign en architecten kunnen nu hun keuken los van de hangende afzuigkap ontwerpen.

Het systeem van BORA is bovendien geluidsarm. In de hoogste stand produceert het systeem slechts 54 decibel, terwijl bij het aanbraden van vlees al ca. 70 decibel vrijkomen. Vandaar dat de BORA systemen ook uitstekend ingaan op de trend naar open (woon)keukens: het geluid van de afzuiging is amper te horen.

Willi Bruckbauer, oprichter en directeur van BORA Lüftungstechnik GmbH, heeft dit ingenieuze systeem bedacht. Hij heeft zich jarenlang geërgerd aan de vaak onpraktische en buitenproportionele afzuigkappen, die sinds de jaren 40 op de markt zijn: 'Afzuigkappen zijn in wezen niet meer dan té dure fornuisverlichting. Daarom wilde ik deze vervangen door een aanzienlijk efficiënter systeem', aldus de zelfstandige meester meubelmaker.

Eén principe, drie toepasbare mogelijkheden
- BORA Basic - Voegt samen, wat bij elkaar hoort: kookveld en afzuiging in één. Wordt via een centraal touchscreen bediend. De BORA Basic is de entree in de wereld van BORA met zijn unieke design en zijn eenvoudige montage – BORA Basic is de compacte oplossing met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding, geschikt voor elke particuliere keuken.

- BORA Classic - Deze met de red dot award bekroonde innovatie herdefinieert ergonomie en effectiviteit in de keuken. BORA Classic overtuigt met zijn onopvallend uiterlijk, hoogwaardig edelstaal, de minimale afmetingen en de smart touchscreen – kortom: ideaal voor een op maat ontworpen keuken.

- BORA Professional - Voor ambitieuze koks die functionele eisen en design willen combineren is BORA Professional de eerste keuze. De bijzondere kenmerken van het kookveldafzuigsysteem: een ruime keuze uit krachtige kookvelden – met 54 cm extra DIEP bemeten – de kookveldafzuiging en de draaiknoppen van massieve edeldstaal evenals de hoge variabiliteit bieden grenzeloze ontwerpmogelijkheden.

Alle systemen verkrijgbaar als luchtafvoer- of circulatiesysteem.

Publicatiedatum: 17 april 2013

Meer informatie: www.bora.nl

Gespot door de redactie van Wonen.nl

Reacties