Foto: 2019/asielkat-pop-up-social-media.jpg

Asielkat wint aan populariteit door social media

Er zijn in Nederland bijna 2,6 miljoen katten. Daarmee is de kat een van de meest populaire huisdieren, vooral onder inwoners van grote steden.


Vaak nemen kattenliefhebbers voor de gezelligheid twee of drie katten in huis. Aangezien katten geen roedeldieren zijn zoals honden, maar er juist een solitaire levenswijze op na houden, is het echter geen enkel probleem om slechts een kat in huis te nemen. Integendeel. Een kat in huis is prima. Als je er maar goed voor zorgt.

Een kat in huis: zorg en verantwoordelijkheid

Wie een kat in huis neemt, moet zich wel realiseren dat een kat 20 jaar oud kan worden. Daarnaast heeft een kat meer zorg nodig dan de meeste mensen beseffen. Behalve praktische zaken zoals smakelijk kattenvoer en een goede kattenbak, moet je rekening houden met terugkerende kosten zoals de jaarlijkse vaccinatie door een dierenarts en middelen tegen vlooien en wormen. Een kat in huis betekent ook dat je verantwoordelijk bent voor het welzijn van je huisdier. Als je een dagje weg wilt, kun je de kat met voldoende eten en drinken en een schone kattenbak rustig thuislaten, maar voor een korte vakantie zul je altijd een oppas of een pension voor je kat moeten zoeken.

Een kat in huis: krabben kun je niet afleren

Katten die zich vervelen of die stress hebben, kunnen vervelend gedrag gaan vertonen. Een van de meest voorkomende problemen met katten in huis is het krabben van katten aan meubilair. Krabben is volstrekt natuurlijk gedrag van katten om hun nagels te onderhouden. Tijgers en leeuwen doen het ook. Katten krabben om met de klieren in hun voetzooltjes hun persoonlijke geur achter te laten om zo hun territorium af te bakenen. Het helpt de kat ook bij het rekken en strekken van de spieren. Dit op zichzelf normale gedrag kan echter ook een uitlaatklep zijn voor spanningen of frustraties van de kat. Als de kat zich verveelt of als er ruzie is tussen de katten in huis kan de kat zich afreageren door te gaan krabben. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de kat hiervoor de nieuwe bank uitkiest, maar dat gebeurt helaas vaak wel.

Een van de manieren om een kat zijn natuurlijke gedrag te laten uitvoeren zonder dat dit ten koste gaat van je interieur, is de aanschaf van een krabpaal. Om een krabpaal aantrekkelijker te maken dan de nieuwe bank kun je er wat kattenkruid of valeriaanspray op te spuiten. Ondertussen kun je de nieuwe bank juist onaantrekkelijker maken door er (tijdelijk) een glad laken strak omheen te vouwen, want katten houden er niet van om te krabben aan gladde oppervlaktes. Met enige aanmoediging leren de meeste katten op die manier om hun krabgedrag te verplaatsen naar de krabpaal. Mocht het echt letterlijk ‘uit de klauwen’ lopen met het krabgedrag van je kat, dan is het raadzaam om contact op te nemen met je dierenarts voor professioneel advies.

Een kat in huis: keuze genoeg

Je hebt er goed over nagedacht en je hebt besloten om een kat in huis te nemen. Veel mensen kiezen dan voor een kitten, maar er is ook veel voor te zeggen om een volwassen kat als huisdier te nemen. Asielkatten zijn de laatste tijd erg in trek, vooral omdat dierenasiels in Nederland via hun eigen Facebook pagina of Twitter account aandacht vragen voor de dieren die ze willen herplaatsen. Dat betekent dat potentiële nieuwe eigenaars van te voren foto's kunnen bekijken en een beschrijving van het karakter van de katten kunnen lezen. Dat spreekt blijkbaar aan, want door deze social media aandacht zijn asielkatten steeds populairder geworden. Wil hier meer over weten? Kijk dan op de website van het dierenasiel bij jou in de buurt.

Reacties