Foto: 000Sandra/openingsbeeld-DIY-katten-huis-ikea-hack-krabpaal-bron-Brittany-Goldwyn.jpg

Makkelijk DIY project: een vrolijk kattenhuis

Een eenvoudige Ikea hack: leuk voor jou en voor je kat(ten) natuurlijk.

Sandra van Koningshoven

Zoals je ondertussen misschien wel weet, heb ik thuis twee katten: Tinus en Lola. Ze zijn hartstikke lief, maar ook heel erg druk. Dus om ze een beetje bezig te houden, verzinnen mijn man en ik eens in de zoveel tijd wat nieuws voor ze. Dat kan variëren van een nieuwe krabpaal, een spannend dozendoolhof tot een tent waar ze zich in kunnen verstoppen. Vinden ze hartstikke leuk en het zorgt ervoor dat onze meubels wat langer in leven blijven. Katteneigenaren weten vast heel goed wat ik bedoel!

En omdat ik zin heb in een leuk – maar niet te moeilijk – DIY project, ben ik op zoek gegaan naar inspiratie. Ik kwam terecht op het blog van Brittany Goldwyn en vond daar een superleuk project dat niet zo moeilijk is om zelf te maken. En het is ook nog eens heel goedkoop. Dus wat houdt je tegen? Aan de slag!


Dit heb je nodig:

Ikea LACK salontafel
Ikea LACK sidetable
Sisal touw (lekker dik, het beste is ongeveer een 1 cm)
Nietpistool
Sterke lijm
Zachte stof: bijvoorbeeld een stuk nepbont of teddy fleece
Verf
Kleine schroefhaak met oog (bij de bouwmarkt)
Verschillende soorten kattenspeelgoed


En zo maak je jouw eigen kattenhuis

Tip: Draag altijd beschermende kleding als je gaat klussen en lees de gebruiksaanwijzingen van de spullen die je gebruikt goed!


Stap 1

Eerst ga je aan de slag met de tafels. Zorg ervoor dat ze allebei gedemonteerd zijn. Je hebt dan acht poten, twee bovenkanten (vierkant en rechthoekig) en de onderste plank van de salontafel.

Leg de onderste plank op de stof. Knip een stuk stof uit dat groot genoeg is en dat je helemaal om de plank heen kunt vouwen. Met het nietpistool niet je de stof vast aan de onderkant van de plank. Net zoals je doet als je een stoelkussen stoffeert. Herhaal deze stap voor de bovenkant van de sidetabel (de vierkante) en zet de gestoffeerde planken even opzij.

DIY-katten-huis-ikea-hack- krabpaal-bron-Brittany-Goldwyn


Stap 2

Met het sisal touw ga je nu de krabpalen maken. Brittany koos ervoor om tweeënhalve poot in te wikkelen met sisal, maar je kunt er natuurlijk zoveel doen als je zelf wil. Voor tweeënhalve poot heb je ongeveer 30 meter sisal touw van 1 cm dik nodig.

Niet met je nietpistool het begin van het touw vast aan de onderkant van de tafelpoot. Wikkel het touw strak om de poot heen en niet het, voor extra stevigheid, om de paar centimeter vast. Belangrijk: plaats de nietjes telkens aan de kant van de tafelpoot die je tegen de muur aan zet, want daar kunnen je katten niet bij. Dat is het veiligst. Zet je de tafel in het midden van een kamer? Kies er dan voor om niet tussendoor te nieten. Zet de twee krabpalen nu even opzij.

DIY-katten-huis-ikea-hack-krabpaal-bron-Brittany-Goldwyn

DIY-katten-huis-ikea-hack- krabpaal-bron-Brittany-Goldwyn

DIY-katten-huis-ikea-hack- krabpaal-bron-Brittany-Goldwyn


Stap 3

Op dit moment heb je zeven onderdelen over. Zes tafelpoten en de bovenkant van de salontafel. Wil je het geheel een leuk kleurtje geven? Dan kun je dat nu het best doen. Brittany koos voor een mat paarse kleur, wat superleuk staat bij het touw!

DIY-katten-huis-ikea-hack- krabpaal-bron-Brittany-Goldwyn

Stap 4

Als de verf droog is, kan je alle onderdelen in elkaar zetten. Begin met de salontafel. Schroef alle poten eronder en plaats de gestoffeerde plank. Daarna zet je de sidetable in elkaar.

DIY-katten-huis-ikea-hack-krabpaal-bron-Brittany-Goldwyn


Stap 5

Voordat je de twee tafels aan elkaar bevestigt, beslis je wat de opstelling van het kattenhuis moet worden. Kijk dus even goed waar je het kattenhuis wil neerzetten en zorg ervoor dat je katten goed bij de krabpalen kunnen.

Ben je blij met de opstelling? Breng dan lijm aan op de onderkant van alle vier de tafelpoten van de sidetabel. Plaats hem bovenop de salontafel, leg er een paar zware boeken op en laat het geheel goed drogen.


Stap 6

Draai een kleine schroefhaak met oog op een leuke plek en hang daar een leuk kattenspeeltje aan.

DIY-katten-huis-ikea-hack-krabpaal-bron-Brittany-Goldwyn


Klaar is Kees!

Dit is supermakkelijk om zelf te maken en het ziet er fantastisch uit. Je katten zullen er blij mee zijn!

 DIY-katten-huis-ikea-hack-krabpaal-bron-Brittany-Goldwyn

 

Geen zin om te klussen?

Deze leuke catcubes zet je in een handomdraai in elkaar! credits beeld en project: Brittany Goldwyn

Reacties