Foto: 2015/brandblussers.jpg

Open haard aan? Wat te doen bij brand?

Je open haard of kachel is ongetwijfeld een baken van gezelligheid. Bovendien kan hij flink bijdragen aan de vermindering van de stijgende energierekening.

Maar zo'n vuurelement introduceert natuurlijk ook een nieuw risico op huisbrand. Hieronder sommen we dan ook graag even op waarop je allemaal moet letten wanneer je straks weer de haard aansteekt. Je kunt immers altijd beter voorkomen dan naar de brandblussers of een schuimblusser grijpen.

Installatie

Ben je van plan om een open haard of een houtkachel te plaatsen, zorg er dan allereerst voor dat je een erkend installateur in huis haalt, die correct werk aflevert. Het zal je ongetwijfeld een hoop kopzorgen besparen.

Vonken en lucht

Heb je je haard correct geïnstalleerd, dan doe je er vervolgens goed aan een beperkt aantal veiligheidsregels consequent op te volgen bij het aanwakkeren en doven van je vuurtjes. Zorg ten eerste voor een vuurwacht, die de omgeving van je haard tegen overslaande vonkjes beschermt. Laat je vuur uiteraard ook nooit onbewaakt achter, ook niet bij het slapengaan en zeker niet wanneer je uitgaat. Doof in beide gevallen altijd je vuur. Draag er verder ook zorg voor dat je de luchttoevoer naar je vuurplaats nooit onderbreekt: wees dus op je hoede voor blokkeringen van de ventilatie of luchtstenen.

Draag zorg voor je schoorsteen

Cruciaal voor een goede brandveiligheid van je haard is het onderhoud van je schoorsteen. Daarom bespaar je best niet op dit aspect en laat je je schoorsteen regelmatig schoonmaken en controleren, liefst door een erkend specialist. Z/hij moet immers met heel wat rekening houden tijdens het poetsen, in de eerste plaats met het type brandstof. Brandstoffen zonder rookontwikkeling vragen bijvoorbeeld minder werk dan anderen. Houtrook leidt echter al snel tot een viermaandelijkse controlebeurt.

Brandalarm

Wanneer puntje bij paaltje komt, heb je nood aan goede rookdetectie/brandalarmen, liefst op elke verdieping van je woning. Zij kunnen je een aantal vitale seconden geven wanneer het ergste gebeurt. Met wat geluk kunnen ze erger zelfs nog net vermijden.

Op zoek naar brandblussers of een schuimblusser? Surf naar de Brandblusstore.

Reacties