Foto: 2016/houtkachel-Scandinavisch-interieur.jpg

Een houtkachel in een Scandinavisch interieur

In dit artikel wordt dieper ingegaan op de kracht van een Scandinavisch wooninterieur en de charme van een houtkachel.

Guido van Loon

Zo kun je alvast inspiratie opdoen voor je eigen woonruimte.

Houtkachels en interieur gaan perfect samen en zorgen voor een unieke sfeer in jouw woonruimte. Het is ook niet zo gek dat mensen de kachel afstemmen op de kleuren van hun interieur. Je wilt immers een plek creëren die bij jou een warm thuisgevoel oproept. Past een strakke, moderne en landelijke uitstraling bij jouw karakter? Neem dan kennis met het Scandinavisch wooninterieur. Bij deze woonstijl wordt er grotendeels gebruik gemaakt van warme kleden, lichte kleuren en stijlvolle design meubels. De kleur wit is het ideale uitgangspunt voor een Scandinavisch interieur, zowel op de wanden als voor de meubels.

De trend rondom Scandinavisch wonen is voornamelijk te danken is aan de woongigant IKEA. Een Scandinavische stijl is puur natuur, sfeervol en warm en een houtkachel mag hierin niet ontbreken. Als jij graag een Scandinavisch interieur wilt dan ben je hier aan het juiste adres om inspiratie op te doen. Haardenexpert heeft speciaal voor jou verschillende Scandinavische inrichtingen in combinatie met een Scandinavische houtkachel op een rijtje gezet. De landelijkheid en de nieuwerwetse woonstijl spatten van de foto’s af!

Landelijk met een vleugje modern

Wanneer de zomer ten einde komt, wil je natuurlijk in de koude avonden een prettige warmte behouden. Ieder seizoen heeft zijn bijzondere charme, van de zomer tot de winter. Wie verlangt er nou niet om knus bij de houtkachel te zitten met een warmte kop thee en te verdwalen in de dansende vlammen? Om dit ontspannen gevoel te versterken, speelt jouw wooninterieur een grote rol. Witte wanden, meubels, een vloerkleed en woonaccessoires benadrukken de Scandinavische woonstijl. Daarnaast voeg je decoratieve houtblokken en houten meubels toe om een landelijk en rustgevend karakter uit te stralen.

Warme materialen bij de kachel

De Scandinavische woontrend wordt steeds populairder in de Nederlandse interieurs. De woonruimtes in het hoge noorden zijn specifiek ingericht op de barre winters. Dit betekent dat de basis kleur licht is gehouden, zodat binnenvallend daglicht zoveel mogelijk wordt gereflecteerd. Door de aanvulling van warme materialen als vachten, wol en hout ontstaat er een knusse sfeer. In Scandinavië vindt je trouwens geen enkel huishouden zonder een haard of kachel. Combineer daarom jouw interieur met een houtkachel, gashaard of open haarden om gezelligheid en authenticiteit in jouw woonkamer te creëren.

Vrijstaand of inbouw?

Scandinavische wooninterieurs komen in verschillende stijlen voor, dit geldt ook voor een kachel of haard. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een authentieke open haard, een inbouwhaard of een losstaande kachel. Een open haard is meer voor de sfeer, maar geeft weinig warmte af. De vrijstaande kachel is vrijwel overal te plaatsen, zodat je voldoende vrijheid hebt voor een prachtige plek. Tenslotte is een strakke inbouwhaard een uitstekende mogelijkheid, omdat de nadruk wordt gelegd op het uitzicht op het vuurbeeld.

Decoratief en functioneel

Er is niets heerlijker dan het geluid van de knisperende houtblokken en het ruiken van de smakelijke houtgeur. Ontspanning en een aangename warmte slaan hun handen in één om een knusse sfeer te creëren. Naast het decoratieve en sfeervolle karakter van de houtkachel biedt het toestel nog vele voordelen.
Tegenwoordig zijn kachels voorzien van een hoogwaardige verbrandingskamer, waardoor een optimale verbranding en een fors rendement ontstaat. Het gevolg is dat je fors bespaart op de stookkosten. Een hoog rendement is niet alleen gunstig voor jouw portemonnee, maar ook voor de gezondheid van het milieu. Door de schone verbranding wordt de uitstoot van fijnstof en CO-2 aanzienlijk verminderd. Met een houtkachel stook je dus niet alleen kostenbesparend, maar ook milieuvriendelijk.

Reacties