Zo richt je je hoek rondom de openhaard knus in

Ontzettend veel huishoudens hebben momenteel een vorm van een haard in huis.

Guido van Loon 04 December 2021

Of je nu een echte openhaard hebt, enkel de schouw met een ontvlambare gel, een gashaard of een nephaard; je hebt een gezellige hoek om in te richten. En hoe kun je ervoor zorgen dat jouw haard het middelpunt van de ruimte is? Door deze mooi aan te kleden en onderdeel van het interieur te maken. We geven je graag wat tips hoe je dit het beste kunt doen en waar je op moet letten.

Welke haard heb je?

Ten eerste is het belangrijk om vast te stellen welk type haard je hebt. Wanneer er vuur en warmte bij komt kijken moet je namelijk iets anders omgaan met de decoraties die je gebruikt. Zo kun je hier bijvoorbeeld beter geen vloerkleden bij in de buurt leggen of bepaalde decoraties aan hangen. Op de schouw van een openhaard zelf kun je natuurlijk wel van alles plaatsen, zoals schilderijen, spiegels of vazen met planten. Ook bij moderne gashaarden kun je vaak wat creatiever zijn, omdat het vuur vaak afgeschermd is met glasplaten. Wees je er dus zeer bewust van dat veiligheid boven decoraties gaan!

Een zithoek eromheen

Wat voor haard je ook hebt, een fijne zithoek met de haard als centraal punt is natuurlijk hartstikke gezellig. Als hij warmte afgeeft is dit uiteraard extra fijn, maar ook zonder hitte kan het de sfeer erg goed beïnvloeden. Zet je banken, fauteuils en salontafel richting de haard en je kunt hier een ontzettend knusse hoek van maken. Ook kun je een groot kussen of een poef naast de haard plaatsen, zodat je hier lekker met je rug naar het vuur kunt zitten. Ben je gewend om deze items juist rondom een televisie te positioneren? Dan kun je natuurlijk ook de televisie op de schouw plaatsen of er schuin naast. Zo heb je een comfortabel en gezellige zithoek met alles erop en eraan.

Kerstdecoraties

De haard zal je waarschijnlijk vaker in de winter aanzetten dan in de zomer, zeker omdat het dan ook vaker koud en donker is. Je kunt de haard in deze periode mooi aankleden met kerstdecoraties, zoals een guirlande van dennentakken, rode besjes en wellicht zelfs de Amerikaanse cadeausokken! Als de schouw van de haard wat ruimte heeft kun je hier ook een kerstdorp op bouwen of een paar mooie kandelaars plaatsen voor kaarsen. Kleed het vooral lekker in het thema aan voor een ultiem knusse sfeer!

 

Reacties