Foto: 2021/Let-hier-op-bij-het-kopen-van-een-haard-of-kachel-3.jpg

Waar moet je op letten als je een haard of kachel gaat kopen?

Wil je een haard of kachel als sfeerbepalend item in huis, waar je met vrienden omheen kunt zitten? Of wil je er één waarmee je de ruimte ook verwarmt?

Guido van Loon

Je hebt besloten dat je een haard of kachel wilt. Maar wat voor type past het beste bij jou? Vraag jezelf eerst af met welk doel je je toekomstige haard of kachel wilt gebruiken.

Ben je bijvoorbeeld veel van huis en op zoek naar een gezellig sfeervuurtje om na een lange dag even heerlijk bij te ontspannen? Of wil je dat je toekomstige haard of kachel een hoog rendement heeft en je woning (bij)verwarmt? Heb je een rookkanaal tot je beschikking of behoort dit tot de mogelijkheden? Verdiep je daarnaast in de verschillende brandstoffen. Heb je een voorkeur voor gas, elektra of een biologische oplossing zoals bio-ethanol of pellets.

Na het lezen van dit artikel weet je wat de mogelijkheden voor een haard of kachel zijn. Laat je vervolgens in een kachelwinkel of houtkachel-showroom op de hoogte brengen van de mogelijkheden, zodat je een persoonlijke èn verantwoorde keuze kunt maken.

Sfeer is hot

Voor wie zijn haard of kachel puur wil gaan gebruiken als sfeermaker in huis, kan het beste op zoek gaan naar een sfeerhaard of -kachel. Voorbeelden zijn een open haard, eventueel met schouw en als je geen rookkanaal hebt of wilt, zijn er ook diverse mogelijkheden op het gebied van elektrische of gashaarden of een sfeerhaard gestookt op bio-ethanol. Je kunt natuurlijk kiezen voor een traditionele open haard, maar er zijn tegenwoordig ontelbare prachtige ontwerpen. Haarden met glas ervoor, ingebouwde haarden, hoekhaarden en ga zo maar door. Kies je voor knisperend hout of zijn alleen de dansende vlammen al genoeg?

Rendement

Als je ervan droomt om net zoals vroeger heerlijk rond de kachel te zitten en deze echt wilt gebruiken als warmtebron in jouw kamer of zelfs gehele woning, dan geven kachels doorgaans meer warmte ten opzichte van haarden. Een open haard bijvoorbeeld, biedt grofweg slechts 10% tot 20% rendement. Bij een kachel leveren vrijwel alle modellen naast stralingswarmte ook convectiewarmte. Een houtkachel geeft gemiddeld 60% rendement, een tegel- of speksteenkachel zelfs 80 tot 90%.Veel exemplaren hebben een extra grote warmteopbrengst en een regelbare verwarming. Ze beschikken dan over een naverbrandingssysteem in het bovenste stookgedeelte van de kachel. Je kunt sommige kachels zelfs aansluiten op jouw cv-installatie, de warmte van de kachel wordt dan benut voor het verwarmen van het water van de cv.

Waar zet je de haard neer?

De plaats van het vuur is bepalend voor de sfeer in huis. Waar wil je de haard of kachel plaatsen? Als eyecatcher in de woonkamer of misschien wel romantisch in de slaapkamer, bij de eettafel in de keuken of heel imposant in de hal? Zelfs jouw badkamer krijgt een heel andere uitstraling met een mooie haard. Bekijk goed wat de technische mogelijkheden zijn van jouw huis. Zo is de plaats van de haard bepalend als je gebonden bent aan een rookkanaal. Geen rookkanaal aanwezig? Dan zijn elektrische haarden of haarden die branden op gelei, pasta of bio-ethanol een sfeervol alternatief. En alles wat u voor de elektrische haard nodig hebt is een stopcontact.

Het design van de haard of kachel 

Het design van de haard of kachel is een zeer belangrijk aspect van jouw keuze. Wil je graag een blikvanger in de woonkamer, kies dan bijvoorbeeld voor een opvallende schouw. Liever de nadruk op het vuur? Dan zijn de liftdeuren met kaderloos glas een goed idee. Hierbij gaat alle aandacht naar de vlammen. Een verticaal vuur, een vuur in panoramamodel, een doorkijkhaard of een schilderijhaard. Het zal je verbazen wat er allemaal mogelijk is. Op zoek naar specifieke afmetingen of een uniek item? Met maatwerk kun je van alles realiseren.

Stel jezelf de volgende vragen

– Wil ik de haard of kachel als (hoofd)verwarming of vooral voor de sfeer?
– Wat zijn de technische mogelijkheden in het huis?
– Is er een geschikt rookkanaal aanwezig?
– In welke ruimte wil ik het item plaatsen?
– En last but not least, wat vind ik belangrijk aan het uiterlijk van de haard of kachel: de vormgeving van het item of toch meer het vlammenspel zelf?

Reacties