Foto: Heatconnect-882LE21

Houthaarden meer in trek door hoge gasprijzen

Het milieuvervuilende imago van houthaarden vervaagt. Steeds meer mensen kiezen voor een sfeervol knapperend haardvuur, in plaats van een gashaard.

Door het vervangen van oude kachels door moderne exemplaren en goed stookadvies is het zeker mogelijk om hiermee flink op je energierekening te besparen.

Veel Nederlandse gemeentes stimuleren dan ook: plaats moderne schonere houtkachels als vervanging voor de oude open haard. Gemeentes worstelen om de juiste oplossing te vinden om de luchtkwaliteit in de gemeente te verbeteren. De belangrijkste bron is nog steeds het verkeer, maar ook verkeerd stoken leidt tot overlast situaties. 

Een verbod op houtkachels zal in de praktijk slechts voor een klein deel bijdragen aan de luchtkwaliteit. Vooral omdat de goed geïnstalleerde moderne houtkachel, die juist wordt gestookt maar zeer beperkt bijdragen in de fijnstofuitstoot. Dit in tegenstelling tussen de oude kachel of openhaard van vroeger. Zodra men deze stillegt of vervangt zal dit tot veel meer resultaat leiden. Niet alleen in de uitstoot maar ook in rendement in woningen. Er zijn diverse mogelijkheden, o.a. door plaatsen van accumulatiesets om de opgebouwde warmte op te slaan en zo langer je woning te verwarmen, of bijvoorbeeld ventilatieroosters als een Open Air 8 ventilatierooster met aansluitstut voor flexibele buis. Hiermee wordt de warmte geleid naar bijvoorbeeld slaapkamers.

Hoe ontstaat de overlast waarover men spreekt? Meldingen die een houtkachel betreffen, worden meestal veroorzaakt door een onjuiste installatie, oude kachel of onjuist gebruik van de brandstof. Je kunt hier zelf dus veel aan doen, het is vaak niet de kachel, maar wel het type gebruik ervan, dat de overlast veroorzaakt. Volledige verbranding zorgt voor schone verbranding, Daarom is goed advies, juiste installatie en stookadvies essentieel.

Gemeente Utrecht geeft het goede voorbeeld

Gelukkig kiezen steeds meer gemeentes voor goed doordacht beleid en stellen goede regels op, waarmee de lucht daadwerkelijk schoner wordt. De gemeente Utrecht is hierin een goed voorbeeld. De gemeente Utrecht kiest voor minder en schoner stoken. Met een voorlichtingscampagne worden inwoners opgeroepen om zo schoon mogelijk te stoken. Daarnaast promoot de gemeente het vervangen van de oude kachel of openhaard die niet meer voldoet aan de huidige normen die wel gelden voor de modernere houtkachels. Hiervoor stelt de gemeente Utrecht zelfs subsidies beschikbaar. De gemeente Utrecht kan hierbij als voorbeeld dienen: effectieve maatregelen die daadwerkelijk leiden tot schonere lucht.

De Nederlandse brancheorganisatie voor Haarden en Kachels (NHK) ondersteunt gemeentes om te werken aan realistische oplossingen. Daarnaast worden er aan de leden van de organisatie strenge (installatie- & opleidings) eisen gesteld. Ook zijn de leden gestopt met de verkoop van buitenhaarden, vuurkorven en oude kachels die niet voldoen aan de strenge Europese Eco Design normering.

Wil je meer weten over schone haarden en kachels? Informeer bij www.heatconnect.nl

Meer van Heatconnect
Reacties