Foto: haardhout-goed-wat-is

Wat is goed haardhout?

Als eigenaar van een kachel of haard wil je uiteraard stoken met het beste haardhout! Maar wat is goed haardhout? 123hout.nl geeft tips!

Wat is haardhout?

Haardhout zijn blokken hout, die worden gekloofd van specifieke bomen, waaronder van loofbomen. Voorbeelden hiervan zijn eiken-, beuken-, essen-, berken- en elzenhout. Niet elk hout is namelijk geschikt om op te branden in de kachel of haard. Naaldbomen zijn bijvoorbeeld niet geschikt om op te stoken, omdat het veel hars bevat. De blokken geven veel vonken af én het hars is vervuilend voor jouw rookkanaal. Bovendien kan het brandplekken veroorzaken. Ook wordt bewerkt hout sterk afgeraden, omdat het heel veel rook afgeeft én ontzettend vervuilend is. Vurenhout is heel geschikt als aanmaakhout, om het vuurtje aan te maken. Ga daarna wel over op gewone blokken.

Wat is goed haardhout?

Je bent verzekerd van goed haardhout als je kiest voor ovengedroogd. Hierbij zijn de blokken namelijk schoon én gedroogd. In feite heb je beide in één! De blokken zijn vrij van schimmels en ongedierte. De blokken hebben een vochtpercentage van minder dan 20%, waardoor de blokken heel goed branden. Maar het meest belangrijkste is de schone verbranding. Hierdoor behoud je een schoon rookkanaal en voorkom je de kans op schoorsteenbrand. Je zult genieten van een goed brandend haardvuurtje. Haardhout uit eigen tuin? Laat de blokken dan minimaal twee tot drie jaar liggen, zodat het de tijd krijgt om te drogen. Met een vochtmeter kun je eventueel checken of de blokken goed droog zijn.

Welk haardhout voor mijn kachel of haard?

Voor het beste advies kun je aan je kachelspecialist vragen welk haardhout het meest geschikt is voor jouw haard of kachel. Om je op weg te helpen geven we hierbij vast een aantal tips:

- Een grote kachel heeft veel trek. Wat betekent dat de blokken sneller opbranden dan in een kleine kachel. In dit geval kun je het beste kiezen voor een duurzame soort, die langzaam opbrandt. Dit zijn veelal harde houtsoorten. Zachte soorten branden in een grote kachel te snel op.

- Een kleine kachel? Dan kun je ook zeker een zachte houtsoort, zoals elzen- en berkenhout, stoken. Door de snelle ontbranding zijn deze houtsoorten heel gemakkelijk in gebruik!

Stook je voor de gezelligheid?

Voor de gezelligheidsstokers is berkenhout heel geschikt. Waarom? Omdat berken heel gemakkelijk in gebruik is! Je hebt snel een mooi brandend vuurtje. Let je even niet op en is het vuurtje bijna gedoofd? Dan heb je het met berken snel weer op gang.

Zo duurzaam mogelijk stoken?

Dan ben je het beste gebaat bij hardere houtsoorten. Deze branden namelijk langzaam op. Ze ontbranden wat minder snel, daarom het advies om de haard of kachel aan te maken met haardvuur accessoires, zodat de kachel of haard goed warm is! Voorbeelden van harde houtsoorten zijn essen-, beuken- en eikenhout. De eerste twee geven met name een prachtig vlammenspel. Eikenhout gaat meer gloeien en geeft hierbij ontzettend veel warmte af. Dit is de hardste, en daardoor ook de meeste duurzame, variant in het assortiment.

Goed haardhout kopen

Waar je ook koopt, met ovengedroogd haardhout maak je de beste keuze. Hiermee voorkom je sterke rookontwikkeling, spatten, vonken en vervuiling van het milieu. Voor meer informatie ben je altijd welkom in de webshop of om contact op te nemen met de deskundige klantenservice van 123hout.nl! 123hout.nl levert goed haardhout op pallets of in netzakken deskundig bij jou thuis.

Reacties