Profielfoto van Leenders Haardkachels
Leenders Haardkachels
Industrieweg 25, 5688 DP Oirschot
maandag
Gesloten
dinsdag
Gesloten
woensdag
Gesloten
donderdag
Gesloten
vrijdag
Op afspraak -
zaterdag
Op afspraak -
zondag
Gesloten

Het belang van droog hout

Ik heb van mijn vader geleerd dat een kachel niet brandt, maar het hout dat je erin stopt. En waarom dat stookhout droog moet zijn, leg ik graag uit.

Goed stookhout is droog stookhout en bevat niet meer dan 15% restvocht. Als het te nat is om te stoken, is het nat van de groeisappen. Vers gekapt hout kan tot 80% groeisappen bevatten en die groeisappen branden niet. Sterker nog, hout kan pas brandbare gassen vrijgeven als het vocht is verdampt. Het verdampen van de sappen gebeurt bij 100°C, terwijl de brandbare gassen pas vrijkomen bij een 150°C.

Verdampen van die groeisappen kost heel veel energie. Daarom brandt nat hout slecht.
Je hout hoeft maar 20% te nat te zijn om de helft van de verwarmingswaarde te verliezen. De helft! Met nat hout wordt het erg lastig om de kachel goed te laten werken. Het verbrandingssysteem komt nauwelijks op temperatuur. Zonde van de kachel en zonde van het stookhout.

Goed stookhout komt uit het houthok en heeft daar 2 jaar nodig om te drogen. Het helpt enorm als de wind er goed bij kan. Een beetje regen kan geen kwaad. Het waait tenslotte vaker dan dat het regent en van een regenbui blijft stookhout net zomin nat als de was aan de lijn.

Nog een handige tip: jou ideale houthok voldoet aan vier criteria: de wind kan er goed doorheen, het hout staat 30cm van de grond, het hok heeft meerdere compartimenten van ieder maximaal 1,5m3 en een simpel dakje beschermt het hout tegen regen en sneeuw.

Ik voorspel je dat de aandacht die je geeft aan je stookhout, de warmte is die je terug krijgt van je kachel.

Bart Leenders, Leenders Oirschot