Winnaar van ‘Nationale Innovatie en Duurzaamheidsprijs Wonen'

De prijs is toegekend aan de elektrische Faber e-MatriX inbouwhaard, ontwikkeld en geproduceerd door Glen Dimplex uit Heerenveen.

e-MatriX antwoord op actuele maatschappelijke vraagstukken

De e-MatriX haard is het antwoord van Faber op actuele maatschappelijke vraagstukken, zoals de gas-, CO?- en stikstofproblematiek én verantwoord energiegebruik. Het warmtevrije vuurbeeld is de oplossing voor de afnemende warmtebehoefte in goed geïsoleerde, klimaatgestuurde huizen.
Omdat er geen schadelijke gassen vrijkomen is het mogelijk om van een haardvuur te kunnen genieten op plaatsen waar een gas- of houthaard niet (langer) mogelijk of gewenst is. Enkele voorbeelden zijn: binnensteden, hoogbouw-appartementen, gasvrije wijken of openbare gebouwen.

‘Vuur uit water’
De e-MatriX is een ‘full-size’ inbouwhaard waarbij het driedimensionale vuurbeeld ontstaat uit een combinatie van energiezuinig LED-licht en opwervelende waternevel. Haardhout, een gasaansluiting en een schoorsteen zijn niet nodig. Het lage stroomverbruik is te vergelijken met energiezuinige kamerverlichting en het gebruik van normaal leidingwater bedraagt hooguit enkele liters per etmaal. Het warmtevrije vuur heeft geen invloed op in huis aanwezige klimaatsystemen.
De Faber e-MatriX is in meerdere uitvoeringen en afwerkingen verkrijgbaar en kan desgewenst zelfs worden geleverd met een onzichtbaar ingebouwde bij-verwarmingsunit (elektrisch), die langs het haardglas een stroom warme lucht de kamer in blaast.

Lof voor de ‘vele uitvindingen en innovaties’
Ook voor het 175 jarige merk Faber was er in het juryrapport veel lof: de jury prijst de ‘vele uitvindingen en innovaties’ die het merk in haar bestaan op haar naam heeft gezet, waardoor het (merk) ‘diverse energietransities succesvol heeft doorlopen. Nu duurzaamheid essentieel wordt, loopt Faber voorop in de ontwikkeling van elektrische haarden’. Ook het Faber kenmerkende uitgangspunt: ‘Van vuur moet je kunnen genieten’ werd genoemd. Complimenten, waarop de medewerkers van het merk bijzonder trots zijn.