Dit is hét alternatief voor een gashaard

Van het gas af, geen hout stoken, energieprijzen…Wie graag een haard wil, vraagt zich af of dit wel haalbaar is. Gelukkig zijn er prachtige alternatieven!

We maken van ons huis graag een thuis en hebben daar graag iets voor over. Een haard of een kachel is dan een rasechte sfeermaker. Maar de energieprijzen stijgen door en onze levensstijl wordt steeds meer bewust. Niet zo vreemd dus, dat we op zoek zijn naar alternatieven. Het goede nieuws: zélfs voor wie wil genieten van een haardvuur zijn er tegenwoordig overtuigende oplossingen zónder gas of hout. 
Alternatieven die bovendien een aantal extra pluspunten met zich meebrengen, waardoor een haard bijna overal mogelijk is!

Elektrische haard volwaardig alternatief

Hét type haard dat steeds meer terrein wint, is de elektrische haard. Niet in de laatste plaats omdat hier de afgelopen jaren enorme sprongen voorwaarts zijn gemaakt qua vuurbeeld en techniek. Maar er kunnen meer redenen zijn om juist voor een elektrische haard te kiezen. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer huizen zonder schoorsteen, waarvan de aanleg al snel (te) complex of kostbaar wordt. Als je dat naast de hoge energieprijzen legt, dan lijkt de keuze snel gemaakt.

Vuur blijft gewild

Je zou er natuurlijk ook simpelweg voor kunnen kiezen af te zien van een haard in je interieur, maar vuur blijft nu eenmaal een enorme aantrekkingskracht op de mens hebben. Een haard zorgt voor ontspanning en comfort. Het geeft je een knus gevoel. En dat bereik je tegenwoordig zeker ook met een goede elektrische sfeerhaard.

Realistisch vuurbeeld

Een veelgehoorde twijfel over een elektrische haard is het vuurbeeld. Vroeger stond de elektrische haard niet echt bekend om zijn realistische vlammen. Maar dat is inmiddels compleet veranderd! Kies je voor de betere kwaliteit, dan is het vlambeeld soms bijna niet meer te onderscheiden van een echt haardvuur! En dat is niet het enige pluspunt.

Eenvoudige plaatsing

Een ander groot voordeel van een elektrische haard is namelijk dat hij vrij eenvoudig is in te bouwen.
Een passende opening in de wand, een kast of een ander meubel kan dan al voldoende zijn.
Wil je dat niet, dan zijn er ook complete modellen, die je simpelweg neerzet waar je wilt. Aansluiten is kinderspel: je stopt de stekker in het stopcontact. Zo eenvoudig is het om je huis gezellig te maken met een sfeerhaard.

Het hele jaar door

Elektrische haarden zijn voor de sfeer bedoeld en niet in de eerste plaats om je huis te verwarmen. Dat doet de verwarming immers. Wil je toch extra warmte voelen dan zijn er modellen met een ingebouwde bijverwarming die je apart kunt inschakelen, voor extra comfort. Zonder die bijverwarming maar met het vlambeeld verbruikt een elektrische haard minder dan een standaard televisie, en dat is een fractie van de energiekosten van een gas- of houthaard.
Zo kun je dus als je wilt het hele jaar door gezellig vuur in huis genieten, ook in de lente en zomer. Want je haard geeft alleen warmte af wanneer jij dat wilt, terwijl je dus wél altijd de beschikking over een sfeervol vuur hebt. Ook als je kinderen of huisdieren hebt is een elektrische haard een prima keuze; je kunt je immers niet verbranden!

Dimplex is het grootste merk op het gebied van elektrische haarden ter wereld. Zij hebben een aantal verschillende technieken ontwikkeld die we uit willen lichten.

Optiflame®

Haarden met de Optiflame® technologie zijn voorzien van een lichtbron, een bewegende as met spiegels én een decoratiebed van hout, glas of stenen. De spiegels zijn onderling gedraaid en gebogen, zodat er een groot spiegelend oppervlak ontstaat. Dit zorgt ervoor dat het licht op verschillende manieren breekt en zo een optimaal vuureffect creëert. De 'vlammen' flakkeren hierbij erg realistisch. Haarden met deze techniek zijn heel geschikt voor inbouw in wanden, zoals onder je televisie.

-> Ontdek bijvoorbeeld de Dimplex Ignite

Revillusion

Revillusion is een echte mijlpaal op het gebied van elektrische haarden. In het haardinterieur is er een ongekend ruim zicht op levensechte vlammen. Deze vlammen komen uit het midden van de haard omhoog, vanuit uit het fonkelende gloeibed.

-> Ontdek bijvoorbeeld de Dimplex Vivente Opti-Myst

Het Opti-Myst systeem zorgt voor de illusie van een echt vuur door middel van een gepatenteerde 3-D techniek. Het vuurbeeld komt tot stand door koude waterdamp en licht. De waterdamp uit het reservoir komt omhoog en de reflectie van de ledlampen zorgt voor prachtige, dansende vlammen.

-> Ontdek de Optimyst haarden van Dimplex

Opti-Virtual

Knetterende vonken zien? Bij de Opti-Virtual® technologie  worden HDTV-technieken gebruikt om een vuurbeeld van vlammen en vonken te creëren. Hierbij wordt tevens het 'Pepper's Ghost' principe toegepast, een manier om illusies te creëren die we ook zien in musea, theaters en bijvoorbeeld grote attracties. Het geluid van knisperend hout maakt de beleving compleet.

-> Ontdek de Dimplex Opti-Virtual Single en Double

Gemak en comfort

Voor welke techniek jij ook gaat, wat de verschillende typen haarden gemeen hebben is het gemak en comfort dat ze bieden. Zo kun je vanaf je bank of luie stoel je haard met een afstandsbediening bedienen! En sommige modellen beschikken over hun eigen app.
Deze haarden brengen veel minder onderhoud met zich mee dan een gas- of houthaard. Alleen voor de haarden op waterdamp is periodiek onderhoud nodig. Duurzaam zijn ze ook; ze zijn erg zuinig in gebruik, er wordt geen warmte verspild, een schoorsteen ontbreekt en je kunt kiezen voor groene stroom.

Kortom: De ontwikkeling in sfeerhaarden is enorm! Wilde je altijd al een leuke haard of ga je binnenkort verbouwen? Er is eigenlijk geen reden meer om elektrische sfeerhaarden niet als volwaardig alternatief te overwegen. Kies daarbij wel voor ‘de betere haard’, want verschillen in vuurbeeld en aanwezige opties zijn er wel degelijk. Welke haard kies jij?