Foto: gym

De home gym; zo richt je die in!

Starten met sporten? Neem jij je dat ook iedere zondagavond voor nadat je een zeer fijn -maar ook culinair hoogstaand- weekend achter de rug hebt?

Vincent 26 April 2023

 

En blijft het er vervolgens bij? Te druk, geen zin of te moe? Het maakt niet uit wat het excuus is, want we herkennen het allemaal. En laten we eerlijk zijn, onze levens zijn ook goed gevuld tegenwoordig. Van een sociaal leven naar een meer dan fulltime baan, we proberen alle ballen in de lucht te houden.

Om de drempel van het sporten lager te maken is de afgelopen jaren een nieuw fenomeen populair geworden, namelijk dat van de thuisgym. We zijn massaal thuis aan het sporten geslagen. Iets wat in beweging is gekomen door tijdelijke sluiting van gyms door lockdowns en daarna niet meer is verdwenen. Wat in veel gevallen begint met een thuisworkout met eigen lichaamsgewicht en een app, neemt al snel serieuzere vormen aan.

Maar hoe je nu een thuis gym inricht waarmee je alles hebt om je hele lichaam te trainen? Wij leggen het uit!

Kies de ruimte

Niet iedereen heeft de luxe om een aparte kamer om te bouwen tot sportkamer, wanneer je dit wel hebt; lucky you! Maar wanneer je dit niet hebt hoeft dat nog geen reden te zijn om niet te starten met het inrichten van een thuis sportplek. Het is wel aan te raden een plek of ruimte te kiezen waar je áltijd je workout gaat doen. Dit kan echt overal, van de woonkamer tot de tuin. Die laatste is een heel goede optie, er zijn maar weinig dagen in het jaar wanneer de temperatuur buitensporten in ons landje echt niet toestaat. Regent het een beetje? Daar hoef je je niet door te laten weerhouden!

Ook een tuinhuis of de slaapkamer zijn zeer geschikt voor thuissporten. Ga niet iedere keer naar een andere ruimte, en zorg ervoor dat de sportruimte altijd beschikbaar is. Dus niet in de woonkamer terwijl kinderen willen tv kijken, dan wordt het voor niemand leuk!

De spullen

Je kunt al starten met thuissporten als je een basisuitrusting hebt. Start met het aanschaffen van een goede app, deze kan je helpen om een goede workout samen te stellen. Bij veel apps kun je ook aangeven welke materialen je hebt. Om echt resultaat te gaan zien is gewichtjes aanschaffen wel een must.

Wat je hiervoor nodig hebt? Een barbell met verschillende schijven aan gewicht, is een perfecte basis. Wanneer je dan echt de smaak te pakken hebt en de stangen dreigen te licht voor je te worden, kun je gewoon een beetje gewicht bij bestellen. Met een barbell kun je een fullbody workout doen, van squats tot je triceps. Een kettlebell zien wij ook vaak terugkomen, net als losse gewichtjes; beide zijn goede opties, maar deze zijn niet zo eenvoudig op te plussen als een barbell.

Op de mat

Een andere basisvereiste is een fijne (yoga)mat. Dit klinkt als een eenvoudige aankoop, maar we raden wel aan om zeer specifiek te kiezen. Veel yogamatten zijn namelijk zeer glad wanneer je erop gaat staan of liggen. Uitglijdgevaar ligt dan op de vloer. Je wilt ook niet dat het te dun is, dan heb je na die sit-ups niet alleen spierpijn maar ook pijn in je rug. Op de mat kun je buikspieren trainen, maar je kunt ook andere oefeningen doen waar je relatief weinig voor nodig hebt. Een voorbeeld hiervan zijn weerstandsbanden. Deze zijn perfect voor de thuisgym, ze zijn goedkoop en eenvoudig op te bergen. Maar pas op: wel een garantie voor spierpijn!

Kortom, een thuisgym is in ieder huis nodig. Kies een plek waar jij gaat zweten, schaf een goede mat en gewichten aan, om echt resultaat te boeken. Geen crosstrainers of spinningbikes nodig, de warming-up kun je gewoon doen aan de hand van een app en lichaamsoefeningen zoals jumping jacks. Spierpijn gegarandeerd, succes!

 

Reacties
Anderen bekeken ook