Profielfoto van Volthera
Volthera
Website
Meerheide 101, 5521 DX Eersel

Werkt het Volthera systeem alleen als de zon schijnt?

Wat als de zon niet schijnt en het is koud in de winter. Werkt het Volthera systeem dan wel? We vertellen je er graag meer over!

Hoe werkt een Volthera systeem?

Om uit te kunnen leggen of het systeem ook op koudere dagen draait, is het handig om te weten wat een PVT-paneel is en hoe het werkt. Het Volthera PVT-paneel is een zonnepaneel en thermische collector in één. De collectoren achter de panelen, waarin een mengsel van water en glycol is verwerkt, onttrekken thermische energie uit het zonnepaneel en de buitenlucht, die als bron wordt gebruikt voor de warmtepomp.

Het Volthera-paneel is onafgedekt en niet geïsoleerd aan de achterkant. Dit betekent dat het paneel ook energie kan absorberen wanneer de zon niet schijnt. Dit komt omdat er ook uit de buitenlucht energie kan worden onttrokken. Hiermee wekken de Volthera-panelen in combinatie met de warmtepomp ook in de nacht en in de winter warmte op.

De warmtepomp en koude winterdagen
Hoe zit dat dan met de warmtepomp die onderdeel is van het Volthera systeem? Op de koudste winterdagen zal het rendement van de warmtepomp dalen. Maar de warmte onttrekken uit de bron is nog altijd efficiënter dan volledig elektrisch verwarmen. Het rendement van een warmtepomp moet dan ook over een langere periode bekeken worden. De buitentemperatuur fluctueert namelijk continu, en daarmee ook het rendement van een warmtepomp.

Wil je weten wat dit specifiek betekent voor een hybride of all-electric systeem? Lees dan snel verder!