Foto: feenstra-subsidies voor zonnepanelen

Nederlander vindt financieel voordeel zonnepaneel belangrijker dan milieu

Meer duidelijkheid over subsidies is sterke prikkel tot aanschaf

80% van de eigenaren van zonnepanelen is vanwege het financiële voordeel tot de aanschaf overgegaan. 74% doet dit om bij te dragen aan een schoon milieu. 29% wil minder afhankelijk zijn van energiebedrijven.

Dat blijkt uit een onderzoek naar zonnepanelen in opdracht van Feenstra, de grootste installateur in ons land.
Het financiële voordeel dat bezitters van zonnepanelen zien, wordt door bewoners zonder panelen overschaduwd door de investering. 52% vindt de investering te groot. ‘De kosten omlaag brengen door zonnepanelen te verhuren, is ook geen optie. Voor 63% van de bewoners zonder panelen is dat geen prikkel om tot plaatsing over te gaan’, stelt Ernie van Dalen, directeur bij Feenstra.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat de animo om zonnepanelen aan te schaffen groter is als de overheid duidelijkheid biedt over de subsidies gedurende een langere periode. Van Dalen: ‘Dat neemt veel twijfels weg. Als bewoners weten waar ze aan toe zijn, heeft 48% minder twijfels over de aanschaf van zonnepanelen. Ook moet de overheid duidelijker communiceren dat er subsidies zijn om de aanschaf mogelijk te maken. 44% weet daar niets van.’
Ondanks de aarzeling bij velen om zonnepanelen aan te schaffen, is het vertrouwen in zonne-energie groot. Van de bewoners zonder zonnepanelen vindt 74% dat zon en wind in de toekomst de belangrijkste bron van energie is. Van de bewoners die al zonnepanelen hebben, is 85% het daarmee eens.
‘Zonnepanelen hebben dus duidelijk de toekomst’, aldus Van Dalen. ‘Voor leveranciers en producenten van fabrikanten is het belangrijk om aan het vertrouwen te werken. Van de bewoners zonder panelen wantrouwt 34% het beloofde rendement. Positief is echter dat meer dan 54% geïnteresseerd is in het delen van zonnepanelen als deze niet op het eigen dak staan. Ook zonne-energie delen heeft dus toekomst. ‘

Reacties