Foto: 2021/zonnepanelen-nederland-daarom.jpg

Waarom zonnepanelen je een extra zakcentje opleveren

Duurzaamheid is een onderwerp dat steeds belangrijker wordt onder consumenten en ondernemers in Nederland.

Guido van Loon

Het is zelfs zo dat één op de drie Nederlanders sinds corona duurzamer wil leven of werken. Hoe kan dat beter dan met het aanschaffen van (zakelijke) zonnepanelen waarmee je je eigen groene stroom opwekt? Er is een groot aantal voordelen te ontdekken aan zonnepanelen. Naast het feit dat je op die manier het milieu een handje helpt, kun je er flink wat geld mee besparen. In dit artikel lees je daar meer over.

Zonnepanelen leveren verantwoorde energie

Eerst wat meer over het aanschaffen van zonnepanelen. Je ziet dergelijke installaties steeds vaker om je heen op woningen, bedrijfspanden en in weilanden. Met zonnepanelen wek je je eigen groene energie op - een verantwoorde vorm van stroom die beter is voor het milieu. Wek je energie op met behulp van zonnepanelen dan heeft je huishouden of bedrijf een lagere CO2-uitstoot en dat is positief voor het behoud van de aarde. Via Zonnestroomnederland.nl lees je meer over deze interessante voordelen voor het milieu en de wereld.

Naast het feit dat groene stroom beter is dan grijze energie is het goed om te weten dat je met zonnepanelen deels zelfvoorzienend kunt leven en werken. Je wekt immers je eigen duurzame energie op met behulp van die panelen. Dat betekent dat je met zelfvoorzienend wonen niet meer afhankelijk bent van wat er op de energiemarkt gebeurt. Gaan de energieprijzen ineens flink omhoog? Dan merk je daar niets van, omdat je over je eigen voorraad beschikt waar je je energie uit kunt halen. Die opgewekte energie komt direct van de zon en de zon is een gratis en natuurlijke bron.

Eerst investeren, dan volop genieten van gratis energie

Hoewel een groot deel van de mensen kiest voor zonnepanelen om zo een steentje bij te dragen aan een betere wereld is het ook de juiste keuze wanneer je uiteindelijk wat geld wilt besparen. Zonnepanelen zijn natuurlijk niet goedkoop, maar zorgen er uiteindelijk wel voor dat je niets meer hoeft te betalen voor je energiecontract. Dat zit namelijk zo: met zonnepanelen haal je energie uit de zon. Voor die panelen moet je natuurlijk betalen, maar zonnestralen kosten niets. De zonnestralen worden door een omvormer omgezet in bruikbare energie. Uiteindelijk heb je dus alleen betaald voor de panelen en niet voor de daadwerkelijke stroom.

Na een bepaald aantal jaren heb je de investering van je zonnepanelen er dus uit, omdat je al die tijd gebruik maakt van gratis energie. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van je jaarlijkse energieverbruik en het aantal zonnepanelen dat je daarvoor nodig hebt. Gemiddeld heb je de investering er na acht tot tien jaar uit. Daarna profiteer je dus eigenlijk van gratis stroom! Onthoud hierbij dat de meeste zonnepanelen minstens 25 jaar meegaan en je profiteert écht van een lange periode waarin je niets hoeft te betalen voor je zakelijke energie. Je bent dus ongeveer vijftien jaar vrij van energiekosten en geloof ons: dat scheelt heel veel geld.

Profiteren van subsidies bij zonnepanelen

Hierbij is het interessant om te weten dat er regelmatig hoge korting te scoren is op zonnepanelen. Zo zijn er gemeenten in Nederland waar je als particulier diverse regelingen hebt of waar je speciale gunstige leningen af kunt sluiten om zonnepanelen mee te kopen. Ook kun je hierbij vaak de btw terugvragen, wat je alweer enkele honderden euro’s op kan leveren. Subsidies op zonnepanelen voor consumenten zijn gestopt, maar je kunt dus wel op een aantrekkelijke manier (met gunstige voorwaarden) geld lenen voor energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen. Dat is zeker de moeite waard om eens uit te zoeken.

Voor ondernemers gelden er nog wel mogelijkheden voor subsidies. Zo is er de SDE ++ subsidie waar zij gebruik van kunnen maken. De Nederlandse overheid vindt het erg belangrijk dat ondernemers in ons land energiebesparende maatregelen treffen om zo bij te dragen aan het vergroenen van de wereld. Wanneer je als ondernemer bezig bent met het terugdringen van CO2 of het produceren van hernieuwbare energie dan kom je mogelijk in aanmerking voor de SDE ++ subsidie. Ook hiermee kun je uiteindelijk veel geld besparen om vervolgens nog een extra zakcentje te verdienen door het geld dat je bespaart omdat je je eigen stroom opwekt. Kortom: er zijn niet alleen groene voordelen te vinden van zonnepanelen, maar ook talloze financiële voordelen voor jou als particulier of ondernemer.

Reacties