Foto: huis-geschikt-voor-zonnepanelen-3

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

De aandacht voor energiebesparing en milieubewust wonen, is de laatste jaren alleen maar groter geworden. We willen allemaal graag zo groen mogelijk leven.

Zonnepanelen zijn daar een belangrijk onderdeel van. Steeds meer huishoudens maken de overstap naar stroom die wordt geleverd door zonnepanelen op het dak. Het is een hele investering, maar wanneer deze panelen eenmaal op je huis zijn bevestigd, heb je altijd stroom in huis die op een natuurlijke en groene manier is opgewekt. Uiteindelijk bieden deze panelen ook een goede manier om te besparen op je elektriciteitskosten, aangezien je niet meer afhankelijk bent van een energieleverancier. Maar hoe weet je of je nieuwe woning geschikt is voor deze zonnepanelen? Hier zijn een aantal richtlijnen.

Je type dak

Daken worden in verschillende vormen, hoogtes en materialen gemaakt. Het type dak dat je hebt, bepaalt of je huis geschikt voor zonnepanelen is. De vorm van het dak is het eerste waar naar gekeken wordt. Een woning met een schuin dak is over het algemeen de beste optie voor zonnepanelen. Een hoek van 30 tot 40 graden zorgt ervoor dat de panelen de zon goed op kunnen vangen. Er wordt hierdoor echter vaak gedacht dat een huis met een plat dak niet geschikt is voor zonnepanelen. Over het algemeen vangen deze daken 10 procent minder zon op, maar dat is alsnog voldoende om je woning te voorzien van groene zonne-energie. De zonnepanelen worden in het geval van een plat dak met een kleine hoek geïnstalleerd zodat ze wel schoongespoeld kunnen worden door de regen. Bovendien vangen ze op die manier meer zon. Een plat dak moet wel sterk genoeg zijn om de panelen te kunnen dragen.

Het materiaal

De meeste daken worden bedekt met dakpannen die het huis waterdicht maken. Deze daken zijn bijna altijd geschikt voor de installatie van zonnepanelen. De panelen worden met een constructie vastgemaakt aan de basis onder de dakpannen. Hierbij blijven de dakpannen gewoon heel en is de constructie onder de dakpannen nauwelijks te zien. Je kunt deze bevestigingsmethode van de zonnepanelen vergelijken met de methode die wordt gebruikt op een plat dak. Hier wordt er namelijk ook een constructie onder de panelen gemaakt die ze in een kleine hoek kantelt. Andere materialen die geschikt zijn voor zonnepanelen zijn golfplaten en daken gemaakt van staal of zink. Er zijn helaas ook een aantal materialen die niet stevig of veilig genoeg zijn voor deze platen. Asbest daken kunnen voor de installatie gesaneerd worden, maar dat maakt de installatie wel prijziger. Je kunt de kosten van de installatie van deze zonnepanelen vergelijken met de kosten van een installatie op een leien dak. Dit is namelijk een van de meest dure opties en sommige installateurs doen het zelfs helemaal niet. Een dak gemaakt van riet is niet geschikt wegens brandgevaar.

De ligging

Of je huis geschikt voor zonnepanelen is, wordt vaak bepaald door de ligging van je woning. In principe zou je op ieder dak zonnepanelen kunnen plaatsen, maar de zonnepotentie van sommige daken is nou eenmaal hoger dan die van andere. Hoe hoger de zonnepotentie is, hoe meer je uit je zonnepanelen kunt halen. Het is dus belangrijk om dit percentage te weten, aangezien het bepalend is of je kunt besparen met je panelen of niet. De meest optimale daken hebben een zuidelijke ligging. Deze vangen de meeste zon, vooral wanneer deze op het hoogste punt is. De zonnepotentie van zuidelijke daken is dus 100 procent. Daken die meer op het oosten of westen liggen hebben ook een relatief hoge zonnepotentie. Gemiddeld ligt dit percentage 85 en 90 procent. In dit geval zijn plattere daken beter dan steile daken, aangezien de panelen zo het meeste van de middagzon op kunnen vangen. Heb je een woning met een dak richting het noorden? Dan is je huis helaas minder geschikt voor zonnepanelen. De zonnepotentie ligt namelijk rond de 75 procent, waardoor het rendement van de panelen eigenlijk te laag is. Het is in dat geval niet de moeite waard om de zonnepanelen te laten installeren, aangezien je gemiddeld meer energie kwijt bent dan dat je bespaart met deze groene panelen.

Reacties