string(1) "p"

Je bestaande woning verduurzamen

Ga je jouw woning renoveren omdat deze wil verduurzamen of omdat je wil besparen op je energierekening? Maar waar te beginnen? Lees het in deze checklist.

1. Ga slim om met energie

Als je aan duurzaam wonen denkt denk je wellicht al snel aan zonnepanelen of je gehele woning isoleren, maar je kan natuurlijk ook al kleinere stappen nemen. Door slim om te gaan met energie kan je namelijk al redelijk wat besparen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld je apparatuur echt uit te zetten, tochtstrippen te plaatsen rondom deuren en kozijnen of het licht uit te doen wanneer je geen gebruik maakt van de ruimte. Lees wat je nog meer kunt doen in onze blog 'Duurzaam wonen tips'.

2. Energiezuinige apparaten toepassen

Om meer energie te besparen kun je huishoudelijke apparaten vervangen door een nieuwere, energiezuiniger exemplaar. Kies voor een koelkast, vriezer of wasmachine met het energielabel A+++. Deze zijn al veel zuiniger dan een apparaat met label A of A+. Als je de keuken gaat vervangen kun je in plaats van een gaskookplaat kiezen voor een inductiekookplaat. Hiermee verlaag je het gasverbruik en heb je de mogelijkheid om in de loop van de jaren volledig gasloos te wonen.

5. Duurzaam verwarmen

Duurzaam verwarmen betekent 2 dingen. Namelijk het verwarmen van je woning en het verwarmen van tapwater. In veel woningen wordt hiervoor gebruik gemaakt van aardgas, maar dit moeten we gaan afbouwen. In 2050 moeten namelijk alle gebouwen duurzaam zijn.

Wil je meer weten over de alternatieven om jouw woning en tapwater te verwarmen? En hoe jij duurzaam energie op kan wekken? Lees er alles over in de blog 'checklist bestaande woning verduurzamen'.