Foto: zonnepanelen-horizontaal-verticaal-plaatsen

Is het beter om de zonnepanelen horizontaal of verticaal op het dak te plaatsen?

Om van je huis een droomhuis te maken moet je hoe dan ook gebruikmaken van zonnepanelen.

Met de producten van Pure-Energie zal je woning toch nog een stukje beter worden. Bovendien zul je door de zonnepanelen ook minder hoeven te betalen aan de energieleverancier, dus het zal je op de lange termijn geld schelen. Dat is een goede besparing natuurlijk, maar dan moet je wel optimaal gebruik maken van je zonnepanelen. Door dit te doen zul je onder andere moeten kiezen tussen een horizontale of een verticale plaatsing van het systeem op het dak van je huis. 

Is er überhaupt een verschil?

Ja, er is wel degelijk een verschil op het vlak van prestaties. Dit moet je dus meenemen in het maken van je besluit tussen het horizontaal of juist het verticaal plaatsen van de zonnepanelen. Er zijn namelijk echt wel situaties te bedenken waarbij je er beter voor kunt kiezen om de panelen horizontaal te laten plaatsen. Zal je dak geen last hebben van schaduw? Het maakt dan eigenlijk niet uit of je de zonnepanelen horizontaal of juist verticaal monteert op het dak van je woning. Alleen als er dus sprake is van schaduw zul je dus echt een keuze moeten maken. 

Wanneer moet je de zonnepanelen horizontaal laten plaatsen?

Meestal zul je last hebben van de volgende schaduw situatie. Het dak van je huis krijgt aan het begin of het einde van de dag schaduw. Dit komt vanaf de onderzijde. Je zult dan een afweging moeten maken. In de meeste gevallen is het in zo’n situatie beter om de zonnepanelen horizontaal laten plaatsen. Dit komt doordat een paneel met zonnecellen bestaat uit 3 diodezones normaal gesproken. Deze zones lopen in de lengterichting. Als één diodezone afgedekt is dan kunnen de andere zones hun werk nog doen. De diodezone die slecht presteert zal dus geen invloed hebben op de andere zones. Maar, als je de zonnepanelen verticaal plaatst dan zal de schaduw over alle diodezones vallen. Hierdoor gaat dus het hele zonnepaneel slechter presteren, waardoor het beter is om te kiezen voor een horizontale plaatsing op het dak. 

Wat nou als je geen last hebt van schaduw?

Dan kun je het beste eerst een legplan maken. Door dit te doen kun je onderzoeken of je het dak mooi vullend kunt krijgen. Er zijn namelijk gevallen waarin je verticaal meer zonnepanelen kunt plaatsen dan wanneer je ze horizontaal wilt installeren, wat andersom natuurlijk ook zo zou kunnen zijn. Als het helemaal niets zal uitmaken dan is het toch wel wat beter om de zonnepanelen alsnog horizontaal neer te leggen op het dak van je huis. Dit heeft onder andere te maken met vuilophoping aan de onderkant van het zonnepaneel. Ook als het in de winter sneeuwt zal de sneeuw onderaan blijven liggen. Dit heeft invloed op de prestaties van de zonnepanelen, al zijn het wel kleine verschillen. Heel veel effect zal de plaatsing in dit geval dus niet hebben. 

Reacties