8 voordelen van zonnepanelen op je dak

Vraag je je af of zonnepanelen gunstig zijn voor jouw huis én energierekening? Grote kans dat je niet langer twijfelt na het lezen van dit artikel.

Guido van Loon 16 Maart 2021

We zetten de nuttigste voordelen van zonnepanelen voor je op een rijtje.

“Het is misschien even een investering, maar uiteindelijk win je er veel voordeel mee.” Dat is waarschijnlijk de meest gehoorde uitspraak over zonnepanelen. Maar er zijn nog veel meer voordelen!

1. Een lagere energierekening

Het zal je niet verbazen – waarschijnlijk is dit zelfs de voornaamste reden van je overweging –, maar het installeren van zonnepanelen heeft ontzettend veel gevolgen voor je energierekening. In positieve zin uiteraard! Aangezien zonnepanelen hun eigen energie kunnen opwekken, hoef je niet of nauwelijks energie van de energieleverancier te bekostigen. In de zomer is het onder gunstige weersomstandigheden zelfs mogelijk om je huishouden 100% van eigen opgewekte energie te voorzien. Voor maximale opbrengst is er uiteraard wel een goede installateur benodigd, zoals bijvoorbeeld de experts van Masters in Solar.

Natuurlijk duurt het wel even voor je de investering van de zonnepanelen hebt terugverdiend, maar na circa 7 jaar maakt een gemiddeld huishouden al tegen de €1.000 winst per jaar!

2. Zonnepanelen hebben een lange levensduur

Zonnepanelen hebben een relatief lange levensduur van zeker 25 jaar. Als je terugverdientijd 7 jaar is, maak je dus 18 jaar lang winst!

3. Je woning stijgt in waarde

Zonnepanelen zijn niet alleen fijn voor je energierekening, maar ook voor de waarde van je huis. Wanneer je huis is aangesloten op zonne-energie krijg je namelijk een hoger energielabel. Je huis stijgt hierdoor in waarde omdat de potentiële koper deze investering niet meer hoeft te doen, maar wel direct profiteert van de lagere energiekosten.

4. Je maakt kans op subsidie en teruggaven

Helaas zijn er vanuit de overheid geen subsidies beschikbaar, maar je kunt wel degelijk geld terugkrijgen. Je kunt namelijk 21% BTW terugvragen op de installatie en de arbeidskosten. Daarnaast zijn er enkele gemeentes en regio’s die wél subsidie geven op het installeren van zonnepanelen. Dit is dus zeker het uitzoeken waard!

5. Duurzaam door onuitputtelijke bron

De zon is er simpelweg elke dag weer, of het nou winter is of zomer. Goed, soms merk je er misschien weinig van… maar de zon doet evengoed haar werk én raakt nooit op, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen.

6. Weinig onderhoud nodig

In principe is er aan zonnepanelen weinig tot geen onderhoud nodig. Het vuil wordt immers weggespoeld door regen, dus je hoeft niet continu het dak op. Wel is het aan te raden om ze een paar keer per jaar even te controleren op hardnekkig vuil of beschadigingen.

7. Salderen: geld verdienen met ongebruikte energie

Veel mensen staan er niet bij stil, maar vooral in de zomer komt het regelmatig voor dat je meer energie opwekt dan je gebruikt. Zonde? Juist niet! Want de energie die je niet gebruikt kun je terugleveren aan het net, waar je vervolgens een vergoeding voor terugkrijgt. De enige voorwaarde hiervoor is dat je een meter nodig hebt en dat er een maximum van 3000 kWh aan is verbonden.

Reacties