58 procent stapt nooit over van energieleverancier

Met de alsmaar stijgende vaste lasten is elke euro die bespaard kan worden welkom.

28 November 2019

Het wisselen van zorgverzekeraar om geld te besparen wordt ieder jaar veelbesproken, maar ook door jaarlijks over te stappen van energieleverancier kunnen consumenten de kosten flink drukken. Dit laatste lijkt minder bekend onder Nederlanders. Bijna zestig procent (58%) stapt nooit over van energieleverancier en betaalt hierdoor veel meer dan nodig is, blijkt uit onderzoek* van energievergelijkingssite EasySwitch.nl

Overstappen naar een nieuwe energieleverancier zodra het oude contract afloopt levert een gemiddelde besparing van 340 euro op op de jaarrekening. Doordat bijna zestig procent van de Nederlandse huishoudens niet wisselt van energieleverancier, lopen consumenten samen meer dan 1,5 miljard euro mis**.

Het is opvallend dat het merendeel van de Nederlanders zoveel geld laat liggen, aangezien twee derde (62%) zich zorgen maakt over de gestegen energierekening. Voor ongeveer de helft (49%) is dit zelfs een reden om zuiniger om te gaan met energie in huis.

Tevredenheid meest genoemde reden om niet te switchen

Bijna veertig procent (37,7%) van de Nederlanders geeft aan bewust over te stappen om geld te besparen. De resterende 4,3 procent die overstapt, geeft als reden dat zij een duurzaam energiecontract willen afsluiten. Daarnaast stapt het overgrote deel (41,9%) van de consumenten niet over omdat ze tevreden zijn met hun huidige energieleverancier. Andere redenen om niet over te stappen zijn de angst dat er iets misgaat en dat het te veel gedoe is.

Van der Veen vertelt: “We merken dat nog steeds veel consumenten niet weten dat er veel geld bespaard kan worden door over te stappen of denken dat het een ingewikkeld proces is. Het tegendeel is waar. Overstappen is binnen vijf minuten geregeld en de flinke welkomstkorting zorgt ervoor dat de volgende jaarrekening een stuk lager uitvalt. Door regelmatig te wisselen van energieleverancier kun je als consument een hoop geld besparen. Met het oog op de flink gestegen energierekening en de zorgen die consumenten hebben is dat een welkome besparing.”

Zuinige Zeeuwen: aantal overstappers snelst gestegen in Zeeland

De zorgen om de stijgende energierekening lijken consumenten in sommige provincies wel wakker geschud te hebben. Hier steeg het aantal overstappers het afgelopen jaar namelijk een stuk sneller dan in andere, blijkt uit data*** van de energievergelijker. In vergelijking met 2018 steeg het aantal consumenten dat wisselde van leverancier het snelst in de provincies Zeeland, Drenthe en Friesland. Ook in de provincies Utrecht en Overijssel profiteerden meer consumenten van de voordelen van overstappen.

Anderen bekeken ook