4 tips hoe je jouw huis duurzamer maakt

De zorg om het milieu en het klimaat neemt wereldwijd een steeds belangrijkere plaats in en de bewustwording bij iedereen vergroot.

Guido van Loon 22 Maart 2021

Weet je dat duurzamer wonen je bovendien op termijn ook een aardig centje laat besparen, mooi meegenomen toch? Lees snel verder en ontdek de tips die ook jouw huis duurzamer kunnen maken.

Isoleren

In veel huizen, zeker de oudere, gaat veel energie verloren door een gebrek aan isolatie. Isoleren is een gouden tip voor wie duurzamer wil wonen, er zijn geen grote werken voor nodig en de investering is relatief snel terug te verdienen.

De meest gekende manieren van isoleren zijn dakisolatie, vloerisolatie en ramen met dubbel glas. Op die manier hou je de warmte veel langer in jouw huis, wat aanzienlijk scheelt op het verbruik.

Investeer in zonnepanelen

Door het investeren in zonnepanelen, ben je in staat om in je eigen energiebehoefte te voorzien op een milieuvriendelijke manier. Toegegeven, zonnepanelen hebben een prijskaartje, maar de besparing op je energiefactuur zal dit ruimschoots goedmaken na verloop van enkele jaren.

Plaats een zonneboiler

Steeds meer mensen maken gebruik van een zonneboiler om te voorzien in warm water voor bijvoorbeeld bad en douche. Collectoren die op het dak geplaatst worden, zetten het zonlicht om in warmte. Het is eigenlijk een aaneenschakeling van buisjes op jouw dak waar water doorheen loopt en dus niet te verwarren met zonnepanelen. Het water in de buisjes warmt op en dat water wordt dan naar een reservoir afgevoerd, klaar voor gebruik.

Als je dit dan ook nog eens combineert met een warmtepomp, kun je zo ook voorzien in energie voor jouw radiatoren of vloerverwarming.

Ga voor LED verlichting

Jouw bestaande verlichting, in oudere huizen nog vaak halogeen, vervangen door LED verlichting is een laatste tip die we willen meegeven. Laat je niet afschrikken door de kostprijs, de lange levensduur zorgt er namelijk voor dat je op het einde van de rit een pak goedkoper zult uitkomen.

Een duurzaam huis zorgt er niet alleen voor dat jij goedkoper zal wonen en leven, maar als je het huis zou willen verkopen na verloop van tijd zal de waarde van het huis ook bij het taxeren hoger komen te liggen. Een dubbel voordeel dus met enkele kleine en eenvoudige investeringen. Wacht niet langer en maak ook van jouw huis een duurzaam huis.

Reacties