Duurzame verwarming - de mogelijkheden

De meeste huishoudens in Nederland zullen nog op aardgas stoken en koken. Dit gaat echter veranderen. Welk (duurzaam) alternatief past het best bij jou?

De huidige manier van verwarmen

Zoals bekend gaat de huidige manier van verwarmen op de schop. De cv-ketel zal er in de toekomst anders uitzien en andere mogelijkheden hebben. Nieuwe ketels kun je tegenwoordig combineren met een zonneboiler en warmtepomp. Hiermee kun je weer flink wat energie besparen. Maar hoe werkt het?

Zodra je je in deze materie gaat verdiepen merk je dat er enorm veel mogelijkheden zijn. Wat het beste bij jouw situatie past, is afhankelijk van een paar zaken. Allereerst natuurlijk je huidige energievoorziening. Dus hoe oud is je cv-ketel en wanneer verwacht je hem te moeten vervangen. Voor je keuze maakt het een groot verschil of dit al
snel moet of dat je nog even de tijd hebt. Is hij binnenkort aan vervanging toe? Dan kun je het beste gelijk beginnen je te oriënteren op alternatieven. Daarnaast is het goed om te weten wanneer jouw gemeente van het aardgas af gaat. Zo ben je voorbereid. Controleer dus of er plannen zijn om stadswarmte in jouw woonplaats of wijk aan te leggen.

Maar wat zijn dan alternatieven voor de cv-ketel?

Stadsverwarming
Bij stadsverwarming worden complete wijken verwarmd met restwarmte van bijvoorbeeld een elektriciteitscentrale. Je hebt hiervoor geen extra energievoorziening in je huis nodig, via de leidingen komt de stadsverwarming binnen. Het is een duurzaam alternatief, je bent echter wel afhankelijk van je gemeente.

Zonneboiler met cv-ketel en/of (hybride) waterpomp
Een zonnecollector op je dak zorgt ervoor dat je de warmte van de zon in huis haalt. Het water uit de kraan wordt verwarmd door de boiler, je hybride warmtepomp of cv-ketel zorgt voor de verwarming van je woning.

Warmtepomp
Bij een warmtepomp wordt warmte uit de lucht, grondwater of de bodem gebruikt. Je vindt warmtepompen in vele soorten, maten en voor diverse budgetten en type huizen. Het volledig vervangen van je cv-ketel door de warmtepomp zal echter alleen gaan wanneer je huis volledig geïsoleerd is. 

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Een warmtepomp is zoals aangegeven een goed alternatief als verwarmingsmethode. Warmte wordt uit de omgeving (grond, lucht of water) gehaald en zet deze om in energie. Een warmtepomp verlaagt de CO2-uitstoot en verbruikt geen fossiele brandstoffen. Hij wordt gebruikt als aanvulling of vervanging van de cv-ketel.

Hybride
Een veel toegepaste variant is dus de hybride warmtepomp. Deze gebruikt de lucht als warmtebron en verwarmt via water. Functioneert samen met de cv-ketel zodat op koude dagen de ketel kan bijspringen. Deze variant wordt met name toegepast in een bestaande woning.

All Electric
Dit type warmtepomp gebruikt de lucht als warmtebron en werkt volledig op elektriciteit. Via radiatoren en vloerverwarming wordt de warmte afgegeven. De All Electric warmtepomp wordt vooral toegepast in nieuwbouwwoningen.

Bodem/water warmtepomp
De naam zegt het al; dit type gebruikt de bodem als warmtebron en verwarmt via water. Hij werkt via een aangelegd buizensysteem in de bodem. Ook dit type warmtepomp wordt met name toegepast in nieuwbouwwoningen.

Wat kost een warmtepomp?

Voor een hybride variant moet je ongeveer denken aan 6.000 - 7.000 euro. De All-Electric varianten, die geavanceerder en milieuvriendelijker zijn, kosten een veelvoud. Via subsidies kun je wel weer een deel van je investering terugkrijgen.

Waarom duurzaam?

Duurzaamheid kost uiteraard geld en vraag inzet. Maar het resultaat loont wel! Hieronder sommen we nog eens op wat je er ook alweer aan hebt.
- Door een energiezuinig of-energieneutraal huis bepaar je een hoop kosten. Jouw investeringen verdien je op de lange termijn terug door het reduceren of zelfs verwijderen van je energiekosten.
- Een energiezuinig huis stijgt in waarde.
- Je perfectioneert jouw binnenklimaat, wat zorgt voor het hoogst haalbare woningcomfort in huis.
- Je draagt bij aan het tegengaan van de opwarming van de aarde.
- De gasprijzen stijgen en blijven stijgen. Als je aardgas niet of weinig verbruikt heb je hier geen last van. Het zal jou in de toekomst ‘een zorg wezen’.

Subsidie?

Isolatie
- De subsidiepot voor isoleren is helemaal leeg. Huiseigenaren komen niet meer in aanmerking voor een tegemoetkoming in die kosten.
+ Je betaalt minder btw over de arbeidskosten. Op dit moment is dat 6%in plaats van 21%.

Zonnepanelen
- De panelen op het dak zijn inmiddels zo toegankelijk dat de overheid de subsidiekraan dichtdraaide.
+ Je ontvang de btw die je over jouw panelen betaalt, terug van de Belastingdienst.

Warmtepomp/Zonneboiler/Pelletkachel
+ Zonneboiler: 500 tot 600 euro
+ Pelletkachel: 50 euro per kW vermogen van de kachel met een minimum van 500 euro
+ Warmtepomp: tussen de 1000 en 2500 euro

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) keert geld uit na de aankoop van zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels. De verstrekte subsidie is afhankelijk van de investering. Op de apparatenlijsten van het ministerie check je precies hoeveel subsidie er staat voor welk type.

Naast de landelijke subsidiebedragen (ISDE) zijn er nog lokale subsidies beschikbaar. Deze verschillen per provincie, regio en gemeente. Zij bepalen zelfstandig hoeveel geld er beschikbaar is en stellen het maximum vast. Hoe sneller je aanvraagt, hoe groter de kans op een succesvolle tegemoetkoming in jouw kosten. De ISDE is onder de huidige voorwaarden vastgesteld tot december 2020.

Wat nu?

Maak een afspraak met ATAG als dé lokale energieadviseur. Zij bieden de beste oplossing voor jouw situatie om op een energiezuinige- en duurzame manier je woning te verwarmen.