Foto: 2021/vaillant-warmtepomp-consumentenbond.jpg

Consumentenbond: “Met een hybride warmtepomp kun je flink besparen”

Vaillant aroTHERM split is relatief stil en zorgt voor flinke besparing op je energierekening.

Er is geen ‘beste’ hybride warmtepomp. Dat is een van de conclusies uit een test van de Consumentenbond, in december 2020. De Consumentenbond bekeek zes hybride warmtepompen en concludeerde dat de beste oplossing verschilt per woning, en afhangt van het stookgedrag. Fabrikanten onderscheiden zich op geluidsniveau, besparing op energiekosten en servicemogelijkheden.

De Consumentenbond keek in de test naar warmtepompen met een energielabel van minimaal C. In de test is gekeken naar de terugverdientijd, het geluid, besparingen, het rendement en de instellingen. Eén van de goed beoordeelde warmtepompen was de Vaillant aroTHERM split. Die bleek, aldus de test, stiller dan sommige andere modellen en biedt consumenten het voordeel van service op afstand.

Vaillant biedt stilste buitenunit

Afhankelijk van het type huis biedt de aroTHERM split een besparing van 298 tot 552 euro per jaar. Op jaarbasis doet de warmtepomp bijna 70 procent van het verwarmingswerk. De cv-ketel wordt ingeschakeld als de buitentemperatuur onder de 2,3 graden komt. Zo waarborgt dit hybridesysteem de warmte en het comfort in huis, ook bij lage temperaturen, en realiseert het forse besparingen in het energieverbruik.

De Vaillant warmtepomp komt op vol vermogen als stilste split-model uit de test. Het geluid is op vol vermogen slechts 55 dB(A). Dit is vergelijkbaar met een vaatwasser. Er zit ook een stille nacht-functie op de warmtepomp. Deze functie brengt het verwarmingsvermogen, en daarmee het geluid, omlaag.

Installatie

De Consumentenbond benadrukt ook hoe belangrijk goede installatie is: “De installateur moet ervaring hebben met het merk. Maak afspraken met je installateur over mogelijke finetuning als je de warmtepomp een tijdje gebruikt. Soms kan de installateur op afstand instellingen aanpassen, als jij hem daarvoor toestemming geeft. Op die manier kun je als consument mogelijk nog méér besparen, en kan service soms plaatsvinden zonder dat daarvoor een monteur langs hoeft te komen.”

Ben je benieuwd naar de overige resultaten van de Vaillant aroTHERM split en de andere warmtepompen? Lees dan verder op de website van de Consumentenbond.

Meer van Vaillant
Reacties