Foto: 2016/ventilators.jpg

Ventilators

Als je het hebt over interieur design denk je in eerste instantie niet meteen aan ventilatie.

Guido van Loon

Toch zijn er steeds meer vernieuwende trends op het gebied van ventilatie waarbij ze niet alleen praktisch zijn maar ook mooi en stijlvol binnen het interieur passen. We zullen hier de nieuwste trends bespreken en welke voor- en nadelen de verschillende typen hebben.

Definitie

Een ventilator, fan of waaier is een elektrische machine met twee of meer bladen die door middel van een motor de bladen snel rond laten draaien en zo koele lucht uitstoot. Het woord is afgeleid van het bredere begrip ventilatie wat staat voor het verversen of vervangen van lucht.

De twee meest voorkomende typen ventilatie die in huishoudens gebruikt worden zijn de ventilator en een air conditioner. Het grote voordeel van een fan of waaier is dat het veel minder elektriciteit gebruikt dan een air conditioner. Daarnaast verandert een het niets aan de lucht zelf. Een air conditioner droogt de lucht in een kamer op waardoor je last kan krijgen van allergieën zoals hooikoorts. Een waaier waait alleen een wind door de kamer en verandert weinig aan de feitelijke temperatuur van die lucht.

Geschiedenis

Al decennia lang waaien mensen zichzelf koelte toe met de hand. De oude Egyptenaren gebruikten lotus bladeren en de Grieken en Romeinen pauwenveren om zichzelf koelte toe te wuiven, meestal met behulp van een slaaf. In de oude Chinese Han dynastie is zelfs een grote roterend type met zeven wielen uitgevonden die door mankracht of paardenkracht werd voortgedreven en zo grote ruimtes kon verkoelen.

In 1882 werd het eerste elektrische tafelmodel uitgevonden door de Amerikaan Schuyler Skaats Wheeler. Hij ontwikkelde een simpel tafelmodel met twee afzonderlijke bladen die door een elektrische motor aan werden gedreven. In de jaren daarna werd het verder ontwikkeld en verfijnd. Zo werd in 1887 het plafondmodel aangedreven door een naaimachine motor ontwikkelt door Philip H. Diehl. Rond 1900 verschenen er elektrische fans met meer dan twee bladen. In 1902 wordt de airconditioning uitgevonden door Willis Carrier. Hierna verdwijnt het elektrische tafel- en plafondmodel op de achtergrond en wordt vooral de airco verder ontwikkelt, gemoderniseerd en aangepast voor het gebruik in huishoudens en auto’s.

Trends

Verschillende typen en trends zijn te onderscheiden. De bekendste modellen zijn de tafelventilator en het plafond model.

Plafondmodel

Het plafond model wordt vaak gezien als ouderwets en niet passend binnen moderne interieurs. Er zijn echter verschillende nieuwe modellen op de markt waarbij gelet is op de nieuwste trends van interieur design. Nieuwe modellen zijn bijvoorbeeld gemaakt van hout of metaal, en de bladen zijn er in verschillende vormen zoals gebogen of gekruld, net wat binnen een specifieke interieurstijl past. Het is belangrijk dat je de juiste stijl kiest wat past qua grootte en bruikbaarheid binnen de ruimte. Heb je bijvoorbeeld een grote ruime kamer met hoog plafond dan kun je een groot model plaatsen wat een belangrijk deel van je interieur design kan vormen. In de nieuwe modellen zijn lampen geïntegreerd in het plafond model waardoor het multifunctioneel en ook qua design voordelen biedt. Belangrijk punt is ook dat je moet letten op de decibels bij de aanschaf van een plafond model, vooral voor in de slaapkamer of studeerkamer. Je wil uiteraard in deze ruimtes zo min mogelijk afleidende geluiden.

Tafelmodel

Het tafel of bureau model is de oudste vorm. Het is de meest simpele vorm die je makkelijk overal in een ruimte kunt plaatsen. Je hebt de korte en kleine modellen en de lange modellen op een lange pilaar die je in een hoek van een kamer kan plaatsen. Net als het plafond model heb je ook verschillende nieuwe stijlen die aangepast zijn aan de moderne interieurs. Zo heb je niet meer alleen de metalen of kunststof modellen, maar ook van hout of staal.

USB

De nieuwste trend is de USB versie. Deze modellen zijn klein en kunnen gemakkelijk in een laptop of telefoon geplugd worden, bijvoorbeeld voor verkoeling tijdens het studeren of werken. Het zijn zeer kleine modellen die makkelijk mee te nemen zijn in een tas en daardoor altijd bij de hand zijn. Sommige modellen hebben ingebouwde LED verlichting waardoor je ook in het donker extra belichting hebt.

Tip

Het is belangrijk dat je kijkt naar de ruimte waarin je de ventilatoren wilt plaatsen. Zo kun je in een grote ruime kamer kiezen voor een groot ontworpen plafond model die qua design in het interieur past. In een kleine slaapkamer of studeerkamer kun je kiezen voor een tafel model. Kies je voor een niet duidelijk aanwezig model binnen je interieur maar meer een flexibel en praktisch model dan kun je gaan voor de USB variant.

Reacties