Foto: Groepenkast-vervangen

Tips voor het vervangen van een groepenkast

Zoals je wellicht weet en ook zelf ervaart, zijn onze huizen de afgelopen steeds meer voorzien van elektrische apparaten.

Hadden we voorheen alleen elektriciteit nodig voor de verlichting in huis, nu gebruiken we het ook voor onze koelkast, wasmachine, vaatwasser, droger, smart televisie en nog veel meer apparaten. Ons leven in huis wordt grotendeels bepaald door de toegevoegde waarde van elektrische apparaten in huis. Groepenkasten zijn daarmee onmisbaar geworden. Zeker als je een groepenkast hebt uit de jaren 70 of 80 van de vorige eeuw, is het slim om deze te vervangen. Doe je dit niet, dan is het risico op kortsluiting of brand groot. Hoe kun je nu een groepenkast in huis veilig en goed vervangen? Wij geven je graag een aantal tips.

Hoeveel groepen heb je nodig?

Voordat je aan de slag gaat met het vervangen van een groepenkast, is het slim jezelf af te vragen hoeveel groepen je in huis nodig hebt om overbelasting te voorkomen. Zeker voor apparaten die veel Watt gebruiken, is het bijvoorbeeld belangrijk om een aparte groep aan te maken. Meestal bestaat een groepenkast vandaag de dag uit minimaal 6 verschillende groepen.

De juiste hoeveelheid aardlekschakelaars

Net als het bepalen van het aantal groepen, zijn de hoeveelheid aardlekschakelaars van belang. Je kunt dit berekenen aan de hand van de oppervlakte van je woning. Per 35 m2 dient er een aardlekschakelaar aanwezig te zijn. Voor een oppervlakte groter dan 100 m2 heb je bijvoorbeeld 3 of meer aardlekschakelaars nodig. Test uiteraard altijd of een aardlekschakelaar het nog doet!

Sluit de groepen aan op meerdere aardlekschakelaars

Als je aan de slag gaat met contactdozen en lichtschakelaars, is het verstandig deze aan te sluiten om de verschillende aardlekschakelaars. Mocht er een groep uitvallen, dan is er altijd nog een extra aardlekschakelaar beschikbaar.

Haal de spanning eraf

Is het tijd om de groepenkast te vervangen? Zorg dan dat je de spanning eraf haalt. Doe je dit niet, dan is de kans op gevaarlijke situaties erg groot. Dit doe je met de hoofdzekering. Dit zegel mag je echter niet altijd zelf verbreken. Schakel daarom een installateur in die deze bevoegdheid wel heeft.

Schakel een specialist in

Het vervangen van een groepenkast is vaak een specialistische klus. Soms kun je het daarom beter overlaten aan een expert. Elektra moet namelijk wel op de juiste wijze worden aangesloten. Zeker als je onvoldoende technische kennis in huis hebt, is het slim gebruik te maken van een expert. En deze zijn overal in de omgeving te vinden, zoals een elektricien in Eindhoven. Zij kunnen je uitstekend helpen met het vervangen van de groepenkast.

Wil je problemen in de toekomst voorkomen? Hang dan een overzicht naast je groepenkast zodat je in het vervolg weet waar je moet zijn!

Reacties