Foto: Fresh-r - Wag 5 kopie

Combi-apparaat Fresh-r brengt energieneutraal een stapje dichterbij...

Met Fresh-r help je het akkoord van Parijs te realiseren en kan de waarde van je huis vermeerderen,

omdat je jouw woning met deze uitvinding volledig energieneutraal maakt; het houdt bovendien de lucht schoon en op de juiste temperatuur.

Parijs

Het akkoord van Parijs is op 12 december 2017 alweer twee jaar oud. Vanaf de dag van ondertekening beroemd, omdat er voor het eerst een klimaatdoelstelling – de opwarming van de aarde onder de 2 graden houden – in een juridisch instrument werd vastgelegd. 194 landen hebben ‘Parijs’ inmiddels geratificeerd, maar wat kan de consument nu eigenlijk zélf doen om de CO2 uitstoot te verminderen? Eén van de mogelijkheden is om nu alvast energieneutraal te gaan wonen; na 2020 is dat de norm.

Technische innovatie

Fresh-r is het meest recente voorbeeld van een Nederlandse technische innovatie die het milieu en de leefbaarheid ten goede komt. ‘Je hoeft niet meer op de Zwitserse Alpen te wonen om thuis van de aller schoonste lucht te genieten. Ook al woon je in een industriegebied of zien je buitenmuren zwart van alle stadse uitlaatgassen; binnen kun je frisse zuurstofrijke lucht inademen en tegelijkertijd maak je jouw woning ook nog eens energieneutraal.’ aldus Edward Hissink, mede-eigenaar van Fresh-r.

Bijna honderd procent energiebesparing

‘Ons apparaat controleert voortdurend op muffigheid door CO2 en luchtvochtigheid te meten, ventileert wanneer dat nodig is en geeft de warmte van de uitgaande lucht terug aan de binnenkomende frisse lucht. Zo gaat praktisch geen warmte verloren en kan meer dan 90 procent van de energie bespaard worden die nodig is om te verwarmen. Het allergiefilter houdt ook nog pollen en fijnstof tegen,’ zegt Hissink.

Ruimte

‘Het systeem bespaart veel ruimte, omdat alle radiatoren het kantoor en huis uit kunnen, of – in het geval van nieuwbouw – het pand niet in hoeven. De ruimte die je nodig hebt voor een gezond en comfortabel binnenklimaat past achter het behang; het apparaat wordt geplaatst in de buitengevel. In zeven jaar heb je de aanschaf terugverdiend en nog eerder als je gebruik maakt van gemeentelijke subsidieregelingen’, aldus Hissink.

Meer informatie: Fresh-r

Reacties