Foto: woning-isoleren

Isolatie van een woning met steenwol blijkt niet gevaarlijk

Het isoleren van een woning is vaak een geld rovend project waar ook nog eens heel veel tijd in gaat zitten.

Echter is het wel belangrijk om er voldoende aandacht aan te besteden, want op termijn kan het de investering terug verdienen doordat er geen energie en warmte meer verloren gaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je woning voldoende en op de juiste manier geïsoleerd is zodat het rendement oplevert?

Check vooraf

Er zijn een hoop mensen die beginnen met het vervangen van alle isolatievormen in een woning terwijl er nog geen situatieschets gemaakt is. Daarom is het verstandig om vooraf een check te doen, het liefst in samenspraak met een specialist, wat er allemaal in de woning aan isolatie is gedaan. Het kan zomaar zijn dat de dak- en vloerisolatie verrot is, maar de kozijnen nog prima zijn of alleen het glas vervangen hoeft te worden. Dat scheelt natuurlijk weer een hoop kosten en zal de lagere investering alsnog bijdragen aan de gewenste energiebesparing.

Isolatiemogelijkheden

Wanneer je op zoek gaat naar de mogelijkheden om je woning te isoleren zal je merken dat er meerdere isolatievormen bestaan. Een woning is in veel gevallen niet over geïsoleerd en daarom is een goed dak-, vloer- en muurisolatie te allen tijde aan te raden. Daarnaast is het goed om eens te kijken naar de huidige kozijnen, want ook deze dragen bij aan een goede isolatie. Het is dan goed om te letten op de isolatiewaarde, ook wel RC waarde. Hoe hoger deze waarde hoe beter de isolatie zal zijn.

Glas-en steenwol is niet gevaarlijk

Een goede optie voor het soort isolatiemateriaal dat er gebruikt wordt is glaswol. De kwaliteit en veiligheid van minerale isolatie is over het algemeen hoger dan de standaard isolatievormen en daarom aan te raden wanneer dit de belangrijkste beweegredenen zijn om een keuze te maken. Ook blijkt na gedegen onderzoek dat steenwol niet gevaarlijk is voor de gezondheid. Een kanttekening hierbij is wel dat er met de juiste voorzorgsmaatregelen gewerkt moet werken. Zo moet je te allen tijde handschoenen dragen bij het werken met steenwol en is het ook goed om een mondkapje te dragen.

Voldoende ventilatie

Naast een goede isolatie moet er ook aandacht besteedt worden aan de ventilatie. Wanneer dit niet het geval is zal de hoeveelheid vocht in de lucht binnenin de woning stijgen en hierdoor neemt het aantal schadelijke stoffen toe. Bij een goed geïsoleerde woning zijn randen en dergelijke natuurlijk dichtgemaakt. Daarom moet er gewerkt worden met roosters welke voorzien worden van winddrukregelaars. Hierdoor wordt er niet extra geventileerd wanneer het buiten hard waait.

Om nog even terug te komen op de randen en kieren; over het algemeen worden deze dicht gekit, maar ook steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van strips. Deze worden er overheen geplakt, maar dit vergt wel wat meer onderhoud en controle. Na verloop van tijd neemt de kwaliteit namelijk af en moeten de strips vervangen worden.

Reacties