Foto: Serbo-Serres-glasisolatie

Ga voor dubbel glas - Glasisolatie

Als je enkel glas hebt, gaat er veel warmte verloren. De oplossing is glasisolatie. Lees hier tips en voor- en nadelen over glasisolatie.

Guido van Loon

Uit energie-oogpunt behoren ramen tot de zwakke plekken van je huis. Door deze grote glazen oppervlakken kan flink wat warmte verloren gaan. De oplossing is het plaatsen van voorzetramen of het installeren van dubbel glas. Een voorzetraam is een vrij eenvoudige manier om je ramen te isoleren. Hierbij worden speciale ramen, van diverse soorten glas, vervaardigd die voor bestaande ramen worden gemonteerd. De spouw van het dubbel glas is bij HR+ glas gevuld met edelgassen. Edelgassen isoleren beter dan gewone lucht. HR++ glas heeft de meest isolerende werking en levert ook de meeste energiebesparing op: gemiddeld bespaart HR++ glas anderhalf keer zoveel als gewoon dubbel glas. Bij HR++ glas is er in de spouw, naast de vulling met edelgas, een flinterdun laagje (coating) met metaaloxide op de ruiten aangebracht. Deze coatings weerkaatsen de warmte, maar laten het zonlicht grotendeels door. HR++ verdient zichzelf voornamelijk terug in regelmatig verwarmde vertrekken, zoals de huiskamer. 

Glaskeuze

Voorbeelden van glasisolatie zijn dubbel glas of Hoog Rendement glas (HR). Dit is het normale HR glas, HR+ Glas, HR++ glas of HR+++ glas in oplopende volgorde van isoleren. HR+++ is het meest dure glas, maar isoleert dan ook het beste en heeft dus de hoogste R-waarde. Let er wel op dat koude lucht nu niet meer condenseert op je enkele glas maar op de zogenaamde 'koude brug' op een andere plaats in de woning. Dit kan er voor zorgen dat er elders in je woning vochtproblemen optreden. Het is daarom raadzaam om naast de isolatie ook na te denken over de ventilatie in je woning. Mocht je overwegen om HR glas te laten plaatsen, ga dan ook direct na of je kozijnen nog in een goede staat zijn. Mocht dit niet zo zijn, dan kan het voordeliger zijn om je kozijnen ook direct te vervangen. Wat de beste glaskeuze is, hangt af van jouw specifieke situatie. De ruimte tussen de lagen waaruit het dubbel glas bestaat, wordt de 'spouw' genoemd. Een spouwbreedte van 15 millimeter is ideaal; dit geeft de beste warmte-isolerende werking. Bij gewoon dubbel glas is de spouw gevuld met droge lucht. Tussen de glasplaten van HR+ en HR++ glas bevindt zich een gas met betere isolerende eigenschappen dan lucht. Aan de binnenzijde van HR-glas zit bovendien een coating. Dit laagje zorgt voor nog betere isolerende eigenschappen door de warmte uit het huis terug te kaatsen, maar het zonlicht door te laten. Niet elk zonnestraaltje wordt echter doorgelaten. Door dit type glas ziet de buitenwereld er daardoor net een fractie donkerder uit. Daar merk je niets van, tenzij je dergelijke ruiten naast ramen van een andere glassoort toepast. Een probleem dat kan optreden bij het aanbrengen van dubbel glas is condensvorming op koude vlakken in het huis, zoals de binnenzijde van een ongeïsoleerde buitenmuur. Dit kan vooral gebeuren als gebruik wordt gemaakt van het sterk isolerende HR++ glas en als de woning onvoldoende geventileerd is. Door een betere ventilatie en verdere isolatie van het huis is dit te voorkomen. Ook kan zich in de nacht soms condens vormen op de buitenzijde van HR++ glas, vooral in een waterrijke omgeving. Deze condens verdwijnt meestal in de loop van de ochtend. Op dubbel glas zit standaard tien jaar garantie. Je kunt er echter vanuit gaan dat het in de praktijk zeker meer dan twintig jaar meegaat. Na die tijd kan langzaamaan vocht doordringen in de spouw, wat voor wazige plekken kan zorgen.

Voor- en nadelen

Dubbel glas heeft een aantal voordelen. Zo leidt het vervangen van enkel glas door HR++ glas tot energiebesparing. Dit is gunstig is voor het milieu en je portemonnee. Verder zul je minder last hebben van tocht. Bovendien houdt isolerend glas geluid tegen en vermindert het condensvorming aan de binnenzijde. Dubbel glas heeft echter ook een aantal nadelen. HR+ en HR++ glas laat ongeveer één procent minder licht door dan dubbel glas zonder coating. Dit verschil in lichtintensiteit valt niet op. Alleen als je glas met verschillende eigenschappen naast elkaar plaatst, kun je het verschil zien. Daarom is het slim om voor de aanschaf even glasstalen mee naar huis te nemen en de glassoorten te vergelijken. Omdat HR++ glas zo sterk isoleert, is de temperatuur van de buitenruit relatief laag.

Condensvorming

Het beslaan van de buitenzijde van isolerend dubbelglas heeft te maken met het feit dat er condensvorming op het glasoppervlak optreedt. Condensvorming aan de buitenzijde kan ontstaan bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid. Het risico op condensvorming is het grootst in de ochtenduren tijdens het voorjaar en het najaar. De condens verdwijnt zodra de temperatuur buiten (en van het glasoppervlak) stijgt en de luchtvochtigheid afneemt. Eventuele condensvorming komt niet door een fout in het product, maar is juist een gevolg van de zeer goede warmte-isolatie van de beglazing. Bij beglazing met een hoge thermische isolatie zoals HR++ beglazing zal dit eerder kunnen optreden dan bij isolerend dubbelglas of enkel glas met een lage warmte-isolatie. Condensvorming komt in een beperkt aantal situaties voor, maar is helaas niet te voorkomen. Het droogwrijven van de ruit heeft geen zin. Zolang de buitentemperatuur laag en de relatieve vochtigheid buiten hoog is, zal de condens terug kunnen komen. Condensvorming aan de buitenzijde is niet schadelijk, omdat de buitenzijde van de beglazingsconstructie altijd afwaterend uitgevoerd wordt om het risico op stilstaand vocht te voorkomen.

Besparingen

Gemiddeld verbruikt een woning voor centrale verwarming ongeveer 1.200 m3 gas. Als enkel glas wordt vervangen door HR++ glas, kan dat in een woning met 20 m2 glas gemiddeld 315 tot 460 m3 gas per jaar besparen. Het vervangen van enkel glas door HR++ glas, leidt dus tot aanzienlijke verlaging van je energieverbruik.HR++ glas bespaart gemiddeld 20 m3 gas per m2 per jaar. Daardoor wordt ongeveer 35,64 kg CO2 minder per jaar uitgestoten dan bij het gebruik van enkel glas. De werkelijke besparing hangt onder andere af van is de locatie van het glas (in verwarmde of onverwarmde ruimtes, op het noorden of zuiden), de grootte van de ramen en de warmtebehoefte van de bewoners. De U-waarde geeft de warmtegeleiding van het glas aan. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert en hoe minder warmte verloren gaat. Ervan uitgaande dat een gemiddelde woning ongeveer 20 m2 glas heeft, zal het gebruik van HR++ glas ongeveer 400 m3 gas per jaar besparen in vergelijking met enkel glas. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van het stookgedrag en het glasoppervlak. Dit is 200 m3 per jaar meer dan bij gewoon dubbel glas. Bij een gasprijs van € 0,67 per m3 bespaart HR++ glas € 366,- per jaar in vergelijking met enkel glas.

Kozijnen

Als je besluit je kozijnen te vervangen, is het verstandig om voor extra isolerend dubbel glas te kiezen. Hiermee bespaar je aanzienlijk op je energiekosten, en neemt het comfort van de woning toe. De isolatiewaarde van het glas wordt aangegeven met de zogenaamde U waarde. Hoe lager de U waarde, des te meer energie je bespaart (en hoe beter de isolerende werking van het glas is). HR++ met een spouw van 15 mm isoleert het best. De aanschafprijs ligt wat hoger dan normaal glas, maar doordat dit beter isoleert verdien je dit snel weer terug op j eenergierekening. Indien het glas beschikt over het politiekeurmerk veilig wonen, dan weet je zeker dat het glas inbraakwerend is. Indien je helemaal zeker wil zijn van je zaak kun je ook kiezen voor veiligheidsglas. Dit geeft een nog hogere bescherming.

Tips

- Weet je niet welk soort (dubbel) glas je woning heeft? Kijk dan naar de aanduiding in de afstandhouder tussen de glasplaten: HR, HR+ of HR++. Staat er geen aanduiding, dan gaat het om gewoon dubbelglas of HR glas van voor 1996.

- HR++ glas is iets duurder dan standaard dubbel glas, maar dit verschil verdien je binnen ruim twee jaar terug, omdat de energierekening omlaag gaat.

- Vraag bij een vakman een offerte aan. Ga alleen in zee met een glaszetter die garantie geeft op het glas en op de plaatsing. Let op plaatsing via de Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 3577 en onderhoud, zodat de dubbele beglazing minder snel ‘lek’ raakt of breekt.

Glas in lood

Heb je authentieke glas-in-loodramen in je woning en wil je toch deze ramen voorzien van Hoog Rendement glas? Geen probleem, tegenwoordig is het mogelijk om je authentieke glas-in-loodramen tussen het dubbel glas te laten plaatsen. Deze ramen worden dus als het ware in de tussenruimte van het dubbel glas geplaatst. Dit kan niet met alle glas-in-loodramen. Jouw vakman kan je adviseren over de staat van je ramen, laat je dus vakkundig voorlichten.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties