Waarom is cv ketel onderhoud belangrijk?

De cv ketel is een ingewikkeld apparaat. Veel mensen weten wel ongeveer hoe het toestel werkt, maar kunnen defecten niet (op tijd) herkennen.

18 September 2018

Wil je voorkomen dat jouw cv ketel plotseling kapot gaat en wellicht zelfs onherstelbaar beschadigd is? Dan is het uiterst belangrijk in cv ketel onderhoud te investeren.

Je verkleint de kans op een lekkage

Heb je jouw cv ketel ongeveer vijf jaar lang gebruikt, dan neemt de kans op lekkages aanzienlijk toe. Ook is de kans groot dat een of meerdere onderdelen van de cv ketel verroest zijn. Laat je jouw cv ketel onderhouden door een vakman, dan kun je voorkomen dat het apparaat op de korte of lange termijn gaat lekken.

Je voorkomt een hoge energierekening

Velen vinden hun energierekening al hoog genoeg. Wil je voorkomen dat je energiekosten nog hoger worden? Investeer dan in cv ketel onderhoud. Na enkele jaren kan de ontluchter van je cv ketel namelijk kapot gaan. Als dit het geval is, wordt opgehoopte lucht niet meer verwijderd. Dit belemmert de prestaties van je cv ketel en zorgt voor een hogere energierekening. Met cv ketel onderhoud kun je voorkomen dat de ontluchter kapot gaat. Hiermee voorkom je dat jouw al zo hoge energierekening nog meer stijgt.

Je verkleint de kans op een koude douche

In de eerste drie jaar dat je jouw cv ketel gebruikt, raakt de warmtewisselaar in het apparaat vervuild. Is de warmtewisselaar ernstig vervuild, dan neemt de kans op een storing toe. Heb je een storing, dan kun je geen warm water meer gebruiken in huis. Dit betekent niet alleen dat je onder een koude douche moet stappen, maar ook dat je huis niet meer verwarmd wordt.

Je krijgt niet te maken met onnodige reparatiekosten

Veel oudere cv ketels krijgen een storing door een vervuilde luchtdrukschakelaar. Is de luchtdrukschakelaar van jouw cv ketel vervuild, dan moet je een expert inhuren om deze schoon te maken of zelfs te vervangen. Dit is een dure grap. Met cv ketel onderhoud voorkom je dat de luchtdrukschakelaar van jouw cv ketel ernstig vervuild raakt. Het cv ketel onderhoud kost geld, maar zorgt er wel voor dat je niet met onnodig hoge reparatiekosten te maken krijgt.

Je cv ketel is veiliger

Heb je een brandverzekering afgesloten? Dan is de kans groot dat je jouw cv ketel verplicht regelmatig moet laten onderhouden. Dit is niet voor niets het geval. Een cv ketel die niet goed onderhouden wordt, kan namelijk gevaarlijk zijn. Regelmatig onderhoud verhoogt de brandveiligheid van je ketel en is dan ook een must voor een veilig huis.

Je profiteert van een hoger rendement

Bij een onderhoudsbeurt wordt jouw cv ketel niet alleen nagekeken op beschadigingen, slijtage en verborgen gebreken, maar wordt de ketel bovendien opnieuw ingesteld. Door de cv ketel optimaal in te stellen, wordt het rendement direct hoger. Dit betekent dat je jouw huis optimaal kunt verwarmen en altijd warm water kunt gebruiken, maar dan wel met een lagere energierekening.

Je cv ketel gaat langer mee

Als je jouw cv ketel goed laat onderhouden, kun je de levensduur van het apparaat aanzienlijk verlengen. Dit is zeker een voordeel van cv ketel onderhoud te noemen, want een nieuwe cv ketel is erg prijzig. Cv ketel onderhoud kost geld, maar levert je op de lange termijn wel een flinke besparing op. Van deze besparing profiteer je omdat jouw cv ketel aanzienlijk langer mee gaat.

Reacties