Foto: 2015/_bevroren-leidingen-voorkomen.jpg

Tips: bevroren leidingen voorkomen

De winter staat voor de deur. Ondanks alle winterpret brengt dit seizoen door de flinke vorst soms ook problemen met zich mee, zoals bevroren leidingen.

Bevroren leidingen kunnen erg vervelend zijn, omdat het flink wat schade kan opleveren. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om bevroren leidingen en zo ook schade te voorkomen.

Hoe voorkom je bevroren leidingen?

We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet waardoor je kunt voorkomen dat de leidingen in je huis bevriezen en zo ook kapot kunnen gaan. De belangrijkste tip: isoleer de waterleiding die in je huis zit. Dit kan met een oude dikke deken, maar ook met isolatiemateriaal. Daarnaast kun je wanneer je weet dat het gaat vriezen de radiator bij afwezigheid of in de nacht zacht aanzetten rond de veertien graden. Zorg ervoor dat deze absoluut niet lager wordt gezet, om bevriezing te voorkomen. Controleer ook of er scheurtjes in de leidingen zitten die je eventueel kunt verhelpen.

Wat moet je doen wanneer het te laat is?

Heb je ondanks de bovenstaande tips alsnog last van geen water of ijskoud water? Grote kans dat de leidingen bevroren zijn. Er zijn dan alsnog een aantal dingen die je zelf kunt nemen voordat je een deskundige zoals De Loodgieters Almere er bij haalt. Ontdooi de leiding bijvoorbeeld zelf door de verwarming in de desbetreffende ruimte aan te zetten of door een raam open te zetten. Tevens kun je een leiding warm maken met een doek met warm water of kun je er voor kiezen om een föhn op de leiding te richten.

Bel een deskundige

Wanneer het water in de leidingen weer ontdooid is, open je voorzichtig de hoofdkraan. Dit moet voorzichtig omdat het kan zijn dat de leiding ergens beschadigd of zelfs helemaal kapot is, waardoor je wateroverlast kunt krijgen. Is dit het geval? Neem dan contact op met een deskundige loodgieter die de beschadigingen voor je kan opknappen. Kijk direct even of je verzekerd bent voor waterschade. Er zijn diverse woonverzekeringen die waterschade in huis dekken.

Reacties