Foto: 2017/cv-koopjes-radiator.jpg

De verschillende radiatoren

Radiatoren zijn er in verschillende vormen en maten. Wanneer jij een keuze moet maken voor jouw huis, is het belangrijk om te weten welke opties er zijn.

Zo kun jij de beste keuze maken voor jouw woonsituatie. Er zijn vier verschillende radiatoren te onderscheiden: de ledenradiator, de paneelradiator, de designradiator en de raamradiator. Radiatoren kun je o.a. aanschaffen bij Cv koopjes.

Ledenradiator

Deze radiator bestaat uit een serie 'leden' die parallel naast elkaar liggen en haaks tegen de muur staan. Het grote voordeel is dat er veel warmte wordt afgegeven en deze ook lang wordt vastgehouden door de 'leden'. Hierdoor zijn ze erg geschikt voor hoge en grootte ruimtes. Ze kunnen verticaal en horizontaal worden geplaatst. Wel is deze verwarming wat lastiger schoon te maken. Dit kan dan ook als nadeel worden gezien.

Paneelradiator

Deze optie wordt het meeste gebruikt. De paneelradiator bestaat uit geribbelde panelen die naast elkaar liggen. De ribbels zorgen voor een groter oppervlakte dat warmte uitstraalt. Hierdoor is het snel warm in huis. Deze verwarming moet vijf centimeter van de wand worden gehangen. Ook moet er een ruimte van tien cm vrijgehouden worden aan de onder en bovenkant.

Designradiator

Bij de designradiator gaat het er vooral om hoe de verwarming eruit ziet. Deze optie kan dus gecombineerd worden met andere opties. Door verschillende designs, kleuren en vormen doet de radiator veel meer dan alleen verwarmen. Het wordt een onderdeel van het huis en de inrichting daarvan. Deze optie wordt nog niet zo vaak gekozen, maar is wel wat vaker in badkamers terug te zien. De keuze valt vaker hierop, omdat in de badkamer grootte een rol speelt. Een kleine verwarming is dan fijn. Doordat designradiatoren beschikbaar zijn in verschillende vormen en groottes, valt de keuze hier steeds meer op.

Raamradiator

Wanneer er te weinig ruimte in huis is om radiatoren te plaatsen, biedt de raamradiator een optie. Dit is een variant op de ledenradiator, alleen is deze een heel stuk kleiner. De hoogte is maximaal twintig centimeter. De verwarming wordt aan de vloer bevestigd. De ruimte tussen de 'leden' is groter. Hierdoor gaat er minder lichtinval verloren en kan deze dus bij het raam geplaatst worden.

Reacties