Woningontruiming: hoe gaat dat in zijn werk

Een woningontruiming is een vervelende gebeurtenis. In veel gevallen moet een woningontruiming binnen enkele dagen uitgevoerd worden.

Guido van Loon 13 Mei 2022

Vaak ben je ook emotioneel betrokken bij de kwestie. Of het nu gaat om een ontruiming na overlijden, het opruimen van een ernstig vervuilde woning of een bedrijfsontruiming na faillissement. Het is daarom fijn om een ontruimingsbedrijf in te schakelen die de ontruiming voor je uitvoert. In dit artikel lees je de voordelen van een ontruimingsbedrijf inschakelen en hoe een woningontruiming verloopt.

Voordelen van een ontruimingsbedrijf

Ontruimingsbedrijven bestaan niet voor niks: het ontruimen van een woning of bedrijfspand is een ingrijpende gebeurtenis. Door de ontruiming uit te besteden, hoef je het opruimen van de woning natuurlijk niet zelf te doen. Daarnaast wordt ook je emotionele betrokkenheid beperkt en blijft er ruimte over om je te focussen op andere zaken. De woningontruimers beschikken over de juiste kennis en materialen en voeren de ontruiming geheel volgens afspraak uit. Wist je dat je ook gebruik kunt maken van extra diensten, zoals het laten uitvoeren van kleine herstel- en schoonmaakwerkzaamheden, zodat de woning direct klaar is voor oplevering? Je bepaalt zelf welke diensten het ontruimingsbedrijf uitvoert: indien naar wens, regelen zij de ontruiming van A-Z!

Werkwijze woningontruiming

Het ontruimen van een woning verloopt in principe hetzelfde als het ontruimen van een bedrijfspand. Het verloop is altijd anders: dit hangt af van diverse factoren zoals de hoeveelheid spullen en de grootte van de woning, maar ook van jouw eigen wensen. Iedere ontruiming is uniek en persoonlijk: daarom komt het ontruimingsbedrijf altijd vooraf langs voor een kennismaking en inventarisatie. Tijdens deze afspraak worden al jouw wensen besproken, onder andere wat er met de inboedel gebeurt en welke werkzaamheden het ontruimingsbedrijf gaat doen. Aan de hand van de inventarisatie en het bespreken van je eigen wensen, wordt er door het bedrijf een planning opgesteld. Op de afgesproken dag komt het ontruimingsbedrijf de woning ontruimen. Dit gebeurt respectvol en gestructureerd. Kamer voor kamer wordt de inboedel gesorteerd en ingepakt. Daarna wordt de inboedel afgevoerd, afhankelijk van jouw wensen wordt het weggegooid, bewaard, opgekocht of opgeslagen. Vaak is de ontruiming zelf binnen 1 werkdag afgerond. Zodra alles is opgeruimd, begint het bedrijf met herstel- en schoonmaakwerkzaamheden. Denk hierbij aan het dichten van gaten in de muur, het verwijderen van de vloer en het uitvoeren van relatief simpel tuinonderhoud. De woning wordt bezemschoon aan je opgeleverd. Indien gewenst doet het ontruimingsbedrijf ook de oplevering van de woning of het bedrijfspand bij de eigenaar, verhuurder of makelaar. De laatste inspectie wordt dan uitgevoerd door het ontruimingsbedrijf.

Kosten inschakelen ontruimingsbedrijf

De kosten van een ontruiming zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • De grootte van de inboedel
  • Het type woning
  • De werkzaamheden
  • Het tarief van het ontruimingsbedrijf
  • De voorrijdkosten, deze bedragen vaak €0,25- €0,50,- per kilometer.

Gemiddeld liggen de kosten voor het ontruimen van een eengezinswoning tussen de €600,- en €1500,-. Afhankelijk van de grootte van je woning en de omvang van de inboedel kan dit oplopen naar €2000,- voor een grote woning. Voor een kleine woning en appartement moet je rekening houden met een prijs tussen de €150,- en €550,-. Het ontruimen van een seniorenkamer kost ongeveer tussen de €150,- en €350,-. Voor herstel- en schoonmaakwerkzaamheden wordt vaan een uurtarief van €17,50 gerekend. Wil je meer lezen over ontruimingen en alles wat daarbij hoort? Neem dan een kijkje in de ontruimingsgids.

Reacties