Foto: samenwonen

Samenwonen, wat moet ik weten?

Je gaat samenwonen; een spannende stap in je leven!

Nu jullie samen op zoek gaan naar een gezellige plek om de komende jaren samen te delen, is het belangrijk om ook de serieuze zaken op orde te hebben. Hoe komt de financiële huishouding eruit te zien en wat zijn de extra voorwaarden die komen kijken bij samenwonen? Het maakt daarbij niet eens uit of je ook gaat trouwen, want dat blijkt tegenwoordig helemaal niet meer zo standaard. Het aantal ongetrouwde stellen die wel samenwoont is sinds het jaar 2000 flink toegenomen. Hoe kan je jezelf goed voorbereiden op deze nieuwe fase in jullie leven?

Overzicht

Hoewel samenwonen bij voorkeur iets leuks is, is het dus ook belangrijk om je zaken van te voren goed op orde te hebben. Is het bijvoorbeeld verstandig een samenlevingscontract in het leven te roepen, of gaan jullie ervan uit dat alles in de toekomst op rolletjes gaat lopen? En samenlevingscontract, een testament, hypotheekakte of koopovereenkomst wordt door een notaris opgesteld. Het is in ieder goed om voorafgaand aan de stap een aantal keren bij elkaar te zitten en één en ander door te nemen; welke kosten kan je verwachten, hoe worden deze kosten verdeeld en wat is er nog nodig voordat jullie daadwerkelijk overgaan. Door een goed overzicht te maken voorkom je dat je in de toekomst tegenover onverwachte tegenvallers komt te staan.

Inboedel

Na een lange zoektocht hebben jullie je perfecte woning gevonden; mooi! Nu is het zaak om na te denken over de inboedel. Hebben jullie al een bank, kasten, tafels en meer van de belangrijke elementen om het huis mee in te richten? Inboedel waarmee je vaak geen rekening houdt, maar die wel kan drukken op de financiën zijn bijvoorbeeld ook een wasmachine, droger of materiaal voor in de badkamer. Maak daarom een uitzetlijst op en noteer punt voor punt welk onderdeel je al hebt, maar vooral wat je nog moet hebben.

Handige tips voor het samenwonen

Wanneer je voor het eerst gaat samenwonen is alles nieuw en je komt altijd verrassingen tegen. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden zijn enkele tips handig om mee te nemen;
• Maak een financieel overzicht; wie betaalt voor wat?
• Heb je nu twee woningen? Verkoop één woning via een makelaar, je kunt uiteraard ook zelf je huis verkopen zonder makelaar via bijvoorbeeld Wonex of HuisPortaal.nl
• Kiezen jullie voor een samenlevingscontract en waarom kan dat handig zijn?
• Open een gezamenlijke rekening waaruit onverwachte uitgaven kunnen worden betaald
• Bekijk voor- en nadelen van officieel partnerschap
• Bepaal samen welke verzekeringen handig zijn en welke overbodig
Bij samenwonen komt meer kijken dan je denkt. Met een goed overzicht voorafgaand aan je overstap zorg je ervoor dat je nieuwe situatie nog eerder een succes wordt.

Reacties