Foto: Wonen_nl_-_Maak_elke_verhuizing_makkelijk_met_deze_tips

Maak elke verhuizing makkelijk met deze tips

Ga jij binnenkort verhuizen? Bij een verhuizing moet je ontzettend veel dingen regelen.

Guido van Loon

Er moet geklust worden, je inboedel moet worden ingepakt, de meubels gedemonteerd… Maar daarnaast zijn er ook talloze praktische zaken die geregeld moeten worden zoals het doorgeven van adreswijzigingen. Kortom: verhuizen is een stressvolle periode. Om het wat makkelijker te maken, lees je in dit artikel handige tips voor een verhuizing.

Bereid je goed voor op de verhuizing

De voorbereiding op de verhuizing begint zodra je een nieuwe woning hebt gevonden. De eerste stap is het plannen van de verhuisdag. Dit is afhankelijk van wanneer je de sleutel in ontvangst kan nemen en hoeveel er nog verbouwd en/of geklust moet worden. Verbouwen kan veel tijd kosten, dus neem hier ruim de tijd voor om te voorkomen dat je naar een woning verhuist die half af is. Wanneer je de verhuisdag hebt geplant, is de eerste stap om te bepalen of je de verhuizing zelf gaat doen of dat je een verhuisbedrijf inschakelt. Een verhuisbedrijf brengt vele voordelen met zich mee, doordat zij je ontzettend veel werk uit handen nemen. Van het inpakken van de inboedel, het (de)monteren van de meubels of zelfs het uitvoeren van kleine herstelwerkzaamheden en zelfs de oplevering van je woning. Plan vervolgens de verhuisdag en regel vrij van je werk. Zorg ervoor dat er oppas is voor je kinderen of voor de huisdieren. Regel in deze fase ook vast praktische zaken. Verhuis je best een aantal kilometer van je vorige woning? Regel dan een nieuwe school of kinderopvang voor de kinderen en regel een nieuwe huisarts, tandarts, fysio en apotheek. Kijk ook goed naar je verzekeringen, energiecontract en provider: kan je abonnement meeverhuizen, of moet je een nieuw abonnement afsluiten? Het is ook handig om in deze fase een opslagruimte te regelen als je denkt deze nodig te hebben. Begin ook met het verzamelen van inpakmateriaal. Om jezelf veel stress te besparen, kun je alvast beginnen met het opruimen, sorteren en inpakken van spullen. Evenals het demonteren van de meubels die je niet meer gebruikt.

Een paar dagen voor de verhuizing

Doordat je in de loop naar de verhuizing al begonnen ben met het opruimen, sorteren en inpakken van spullen heb je de laatste dagen voor je verhuizing niet heel veel meer te doen. Bekijk goed wat er van de inboedel nog is en wat je op de laatste dag dat je in je oude woning woont echt nog nodig hebt. Pak alvast in wat je niet meer nodig hebt. Dit geldt ook voor de meubels. Begin in de laatste dagen voor de verhuizing ook met het leeghalen van de koelkast en vriezer. Het is handig om wanneer je de vriezer verhuist, deze ook ontdooid is. Gebruik je de wasmachine niet meer? Zet dan de trommel alvast vast, zodat deze niet beschadigd tijdens het verhuizen. Wanneer je kamers of de vensterbanken al leeggehaald hebt, begin dan alvast met schoonmaken. Dan hoef je dit later niet meer te doen. Dit geldt ook voor het herstellen van boorgaten in de muren: dit moet ook voor de oplevering netjes zijn, dus kan je net zo goed direct alvast doen. Dit is ook het ideale moment om boodschappen te doen voor de verhuizing en de eerste dag in de nieuwe woning.

De verhuisdag

Eindelijk is het zover: de verhuisdag! Pak ’s ochtends direct de laatste spullen in en begin met het demonteren van de laatste meubels. Haal, wanneer je de verhuizing zelf doet, de verhuiswagen op en verdeeld de taken onder de aanwezigen. Begin vervolgens met het inladen van de verhuiswagen en het uitladen van de inboedel bij de nieuwe woning. Doe tijdens het uitladen direct een schadecheck: zodat je eventuele schade kunt melden bij de verantwoordelijke. Breng na afloop van de verhuisdag de verhuiswagen terug naar de verhuurder. In je oude woning zijn er ook nog een aantal belangrijke dingen die je moet doen. Schrijf de meterstanden op en loop een controle ronde: controleer of je niks bent vergeten en sluit ramen en deuren. Check ook of de woning schoon en netjes is achtergelaten. Lever tot slot de sleutels in bij de woningbouwvereniging of makelaar.

Na afloop van de verhuizing

Zo, de verhuizing zit erop. Neem de tijd voor het uitpakken van spullen en monteren van de meubels. Richt alles op je gemak in en geniet vooral! Organiseer als je het leuk vindt een housewarming voor familie en vrienden. Verstuur iedereen die het moet weten een adreswijziging. Ben je verhuist naar een andere gemeente? Vergeet dan niet je binnen 5 dagen daaraan te melden. Is het ondanks deze handige tips toch te veel werk? Of besteed je sowieso liever de verhuizing uit aan professionals? Via deze link vind je altijd verhuisbedrijf uit de buurt.

Reacties