string(1) "p"

Huis verkopen om de rente?

Verhuizen of oversluiten met minder rente...... en dus minder maandlasten? Weer 30 jaar vast met NHG voor 1,91% (16-12-2020)

De 1 tot 2 procent van vandaag de dag had niemand voorzien. Oversluiten was nog nooit zo interessa

De helft minder betalen voor je lopende hypotheek? Of nóg minder? Je gelooft het niet, maar het kan. Wie 10 jaar geleden tekende voor een rentevaste periode van 10 of 20 jaar, was blij met 5 procent. De 1 tot 2 procent van vandaag de dag had niemand voorzien. Oversluiten was nog nooit zo interessant."
,,Historisch laag." Dat zegt hypotheekadviseur Susan van der Graaf over de huidige rentestand. ,,Met reuzensprongen loopt zij door de geschiedenis: 13 procent in 1980, 7 in 1995 en 5 in 2010. Altijd met pieken en dalen maar lager dan die 5 procent leek het niet te kunnen worden. Pas in 2014 kwamen we daaronder en sindsdien is de rente blijven dalen tot het extreem lage niveau waarop we nu zitten."
LAGE RENTE, HOGE PRIJZEN Een lage rente betekent lage maandlasten en dat maakt kopen nu extra interessant. ,,Zeker in vergelijking met de huurprijzen die door de grote vraag naar woningen de afgelopen jaren sterk zijn gestegen", legt Susan uit. Maar ondertussen zijn ook de koopwoningen veel duurder geworden. ,,Lage rentestanden gaan altijd gepaard met hoge huizenprijzen. En andersom geldt hetzelfde."
MAANDLASTEN GEHALVEERD En toch is er één groep mensen die enorm van de lage rentestand kan profiteren, weet Susan van der Graaf. ,,Wie al een hypotheek heeft, krijgt nu een unieke kans om zijn maandlasten voor een lange periode sterk omlaag te brengen. Veel mensen hebben een aantal jaren terug een hypotheek genomen voor 10, 20 of 30 jaar met een rentepercentage van 5 procent of soms nog veel hoger. Wie nu kiest voor oversluiten kan vaak zeker de helft minder gaan betalen." Óf nu toch kiezen voor een andere woning.
SNEL TERUGVERDIEND Maar aan oversluiten zijn toch kosten verbonden? ,,Natuurlijk betaal je voor oversluiten', vertelt. ,,Notariskosten, taxatiekosten, boeterente en er komt nog meer bij, vaak best een flink bedrag. Maar de rente is nu zó laag, dat je het snel weer terugverdient. En ondertussen profiteer je wel direct van die lage maandlasten. Ik zou iedereen aanraden vrijblijvend advies te vragen. Ik reken het graag voor je uit. Niets leuker dan mensen te kunnen verrassen met ineens veel meer ruimte in hun portemonnee!"
Ook lage maandlasten? Vraag vandaag nog vrijblijvend advies: 072-531 75 41, Susan@hypotheekacademie.nl. Of kijk voor meer informatie op www.HypotheekAcademie.nl