Foto: Bouwbak-afvalcontainer-vrachtwagen

Hoe lang gaat een keuken of badkamer mee?

Ervaring leert dat een keuken en een badkamer gemiddeld ongeveer 20 jaar meegaan.

Al kunnen bepaalde apparaten in een keuken of badkamer, zoals een koelkast, vaatwasser of douchemengkraan, eerder aan vervanging toe zijn.

Dan hebben we het over de technische levensduur van keukens en badkamers. Maar dat is niet het hele verhaal, want ook bij verhuizing gebeurt het vaak dat de keuken of de badkamer in het nieuwe huis wordt vervangen. Daarvoor zijn verschillende redenen aan te wijzen. Zo kan de stijl of uitvoering van de keuken of de badkamer in het nieuwe huis niet overeenstemmen met de smaak en wensen van de nieuwe bewoners of wordt uit voorzorg een keuken of badkamer vervangen.

Goede planning

De beslissing om voorafgaande aan de verhuizing de nieuwe woning alvast te verbouwen, heeft een aantal gevolgen. Zo is het verstandig om bij de hypotheek van de nieuwe woning direct rekening te houden met de verbouwing, zodat deze tegen een lage rente kan worden meegefinancierd. Dat levert direct een aanzienlijke kostenbesparing op.

Er kleven ook nadelen aan de koppeling van een verbouwing aan de verhuizing. Een belangrijk nadeel van een dergelijke verbouwing is gewoonlijk dat daardoor de periode wordt verlengd waarin voor twee woningen woonlasten moeten worden betaald. Om deze kosten te minimaliseren is een goede planning belangrijk.

Voordelen van een bouwafval container

Om dubbele lasten zoveel mogelijk te voorkomen, dient de verbouwing zo snel mogelijk te worden uitgevoerd. Dit vereist een strakke planning en goede afspraken met leveranciers en aannemers. Alleen op deze manier kan er flink doorgewerkt worden, zonder te veel tijdverlies. Een onderwerp dat hierbij vaak over het hoofd wordt gezien is het bouwafval.

Bij het verbouwen van een keuken of badkamer komt relatief veel bouw- en sloopafval vrij. De afvoer hiervan kan aardig wat tijd kosten. Denk bijvoorbeeld eens aan het dagelijks, aan het einde van de dag, afvoeren van het sloopafval van de dag naar de lokale afvalverwerking. Om deze kosten te drukken is een bouwafval container huren een verstandige maatregel. Want met een bouwafval container bij de deur, kan afval direct uit de woning worden verwijderd.

Gewoonlijk kan zo een container voor drie tot vier weken voor een vast bedrag worden gehuurd en regelt de containerverhuurder het plaatsen en ophalen van de container. Daarmee kan flink wat tijd worden bespaard en te hoge kosten worden voorkomen.

Reacties