Het belang van een aankoopmakelaar

Door alle commotie kan het voorkomen dat je het overzicht over belangrijke zaken verliest. Hierdoor kun je fouten maken waardoor de kosten zullen oplopen.

Guido van Loon 17 September 2021

Je moet jouw droomhuis eerst zien te vinden, vervolgens moet je ook nog eens de hoogste bieder zijn en daarna moet je er ook nog naartoe verhuizen. Het is dus een zeer hectische gebeurtenis die veel tijd en energie vereist. 

Door alle commotie kan het voorkomen dat je het overzicht over belangrijke zaken verliest. Hierdoor kun je fouten maken waardoor de kosten zullen oplopen. Een veelvoorkomende fout is dat je te veel betaald voor de woning, vaak omdat je de woning super graag wilt hebben. 

In zulke gevallen heb je iemand nodig die het overzicht bewaart en de juiste prijs kan bepalen, zodat jij een reële kans maakt om de woning te kopen. Een aankoopmakelaar kan je helpen bij de inschatting van de aankoopprijs. Je leest in dit artikel wat een aankoopmakelaar voor jou kan betekenen en waarom hij zo belangrijk is. 

Objectief advies

Bij de aankoop van een woning zijn altijd verschillende partijen betrokken. Denk bijvoorbeeld aan de koper, de verkoper en de makelaar van de verkoper en eventueel de makelaar van de koper. Elke partij wil natuurlijk een zo gunstig mogelijke prij. De verkoper wil een zo hoog mogelijke prijs, terwijl de koper een kans wil maken om de woning te kopen.  

In zo’n geval is een aankoopmakelaar heel handig, want zo heb je als koper je eigen deskundige adviseur en gesprekspartner bij je woonbeslissing. De aankoopmakelaar begeleidt je van de eerste bezichtiging tot aan de overdracht. De aankoopmakelaar heeft inzicht in de marktgegevens en kan een deskundig advies geven over de te betalen prijs.

Ook als verkoper kan een taxateur heel handig zijn. Als verkoper wil je natuurlijk niet te weinig geld voor je woning ontvangen, het zou namelijk zonde zijn als je geld misloopt. Een taxateur kan dan beoordelen of je te weinig geld voor je woning vraagt. Wanneer je te veel geld voor de woning vraagt, kan het juist voorkomen dat het heel moeilijk is om je huis te verkopen.

Het juist inschatten van de waarde

Het kan lastig zijn om zelf de waarde van een woning te bepalen. Er zijn namelijk verschillende aspecten waarmee je rekening moet houden. Zo zijn er veel facetten die een sterke invloed hebben op de prijs. Een aantal belangrijke punten die invloed hebben op de prijs zijn:

-  De staat van de woning: een woning die altijd goed is onderhouden en nog redelijk nieuw is, heeft een veel hogere prijs dan een minder goed onderhouden woning.

-  Schade aan de woning: er zijn veel kleine schades die niet snel zullen opvallen. De aankoopmakelaar weet waar hij op moet letten en kan dergelijke schades met een deskundig oog zien.

-  De kwaliteit van de wijk oftewel de locatie: dit is het allerbelangrijkste. Een woning in een wijk met veel voorzieningen als supermarkten, recreatiemogelijkheden, scholen en winkels zal natuurlijk een hogere prijs hebben.

-  Toekomstige ontwikkelingen: de aankoopmakelaar is op de hoogte van toekomstige ontwikkelingen die in de wijk gaan plaatsvinden, bijvoorbeeld de aanleg van een nieuwe metrolijn. Zulke ontwikkelingen kunnen de waarde van een woning in de toekomst doen stijgen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer aspecten die van invloed zijn op de prijs, maar daar heb je een aankoopmakelaar voor. De aankoopmakelaar kan je een hoop stress besparen.

Reacties