Daarom kies je een aankoopmakelaar

Een woning kopen is niet zomaar wat. Het gaat om veel geld, je wilt dat dit goed gaat. Vandaar dat deskundige hulp hier verstandig is: een aankoopmakelaar.

Guido van Loon 16 Maart 2020

We zien dat heel veel regio's in Nederland te kampen hebben met een flinke krapte op de woningmarkt. En juist dan kan het erg helpen een makelaar in de arm te nemen, met name in grotere steden. Wil je bijvoorbeeld een woning in de stad Groningen kopen? Neem dan een makelaar uit Groningen in de arm. Hieronder lees je wat de voordelen van een aankoopmakelaar zijn.

Goede kennis van de markt

Een aankoopmakelaar is een echte kenner van de woningmarkt in zijn of haar regio. Dus zoals gezegd: zoek je een woning in Amsterdam, Utrecht of Groningen, schakel dan een makelaar uit deze stad in. Een voorbeeld is NAMACO in Groningen. Van een aankoopmakelaar mag je namelijk verwachten dat hij of zij weet wat de waarde van een bepaalde woning is. Bovendien weten zij vaak als eerste welke woningen er beschikbaar zijn, erg handig in de huidige huizenmarkt.

Deskundige blik bij bezichtigen

Ga je een woning bezichtigen? Dan draait het natuurlijk veel om het gevoel dat je bij een huis hebt. Maar het is ook erg prettig als er iemand is die met een deskundige, objectieve blik met je meeloopt tijdens een bezichtiging. De aankoopmakelaar houdt zich bezig met de staat van het onderhoud, de ontwikkelplannen in de omgeving en dergelijke terwijl jij voor jezelf bedenkt of de woning bij je past en eventueel visualiseert hoe je de woning zou willen inrichten.

Onderhandelen

Ben je na de bezichtiging dermate enthousiast en wil je een stap verder gaan; dus een bod uitbrengen? Ook op dat gebied bewijst een aankoopmakelaar zijn waarde. Zij voorkomen dat je teveel voor een woning gaat bieden, puur uit emotie. Blijkt uit de taxatie dat de waarde lager wordt ingeschat dan de benodigde hypotheek, kun je nog wel eens problemen krijgen bij de financiering. En dat is natuurlijk zonde.

Het opstellen van een koopcontract

Ook bij het koopcontract opstellen is het fijn als je een aankoopmakelaar in de hand hebt genomen. Zij kunnen je duidelijk uitleggen wat er staat en waar je op moet letten. Zo kun je met een gerust hart tekenen. In een markt als deze kom je soms afwijkende dingen tegen. Bijvoorbeeld een koopcontract zonder ontbindende voorwaarde van financiering. Lukt het je vervolgens niet de financiering van de woning rond te krijgen nadat je de koopovereenkomst hebt ondertekend? Dan kan je dit een flinke som geld kosten. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Bereid je goed voor

In de huidige markt moet je snel handelen als je een huis hebt gevonden waar jezelf wel ziet wonen. Begin daarom bij het begin: bereid je goed voor. Zodra je weet dat je op huizenjacht wilt, kies een zoekgebied uit. Bepaal aan welke eisen je droomhuis moet voldoen en bepaal hoe je persoonlijke financiële situatie eruit ziet. Op deze manier help je je aankoopmakelaar de juiste selectie in woningen te maken.

Dit artikel betreft een betaalde samenwerking.

Reacties