Bieden op een huis: wat mag de makelaar wel en niet?

Je bent serieus geïnteresseerd in een huis en wilt een bod uitbrengen. Van je makelaar begrijp je dat er meer geïnteresseerden zijn. Hoe pak je dat aan?

Hoe pak je in dat geval het onderhandelen aan en waar kan de makelaar je bij helpen?

Mag de makelaar je de biedingen vertellen?

De makelaar mag jou niet vertellen welke bedragen de andere geïnteresseerden hebben geboden. Lastig voor jou natuurlijk, omdat je dan niet weet of je met jouw bod kans maakt. Maar de makelaar mag de verschillende partijen niet op laten bieden tegen elkaar.

Onderhandelen met meerdere partijen

Een verkoopmakelaar kan alle partijen vragen om een bod uit te brengen. Mogelijk via een inschrijving, maar dat hoeft uiteraard niet per se. Echter mag de makelaar vervolgens niet met verschillende partijen tegelijkertijd in onderhandeling treden. Heeft de verkoper een partij uitgekozen om mee te onderhandelen? Dan zullen de anderen moeten wachten.

De beste deal voor de verkoper

Het gaat de verkopende partij erom dat ze uiteindelijk de beste deal krijgen. Hierbij is het geld an sich niet altijd het belangrijkste. Misschien bied je niet het hoogste bedrag, maar zijn jouw voorwaarden interessanter. Bijvoorbeeld omdat je flexibel bent met de opleverdatum.

De makelaar mag wel:

- Doorgaan met bezichtigingen
Ook als je officieel in onderhandeling bent, mag de makelaar bezichtigen laten doorgaan. Onderhandeling garandeert immers niet altijd verkoop.

- Je bod negeren
Een makelaar is niet verplicht om op jouw bod in te gaan. Zijn jouw voorwaarden bijvoorbeeld strenger dan die van een andere partij? Dan kun je zomaar gepasseerd worden.

- Onderhandelingen afbreken
Als de makelaar het vermoeden heeft dat jullie er niet uitkomen, kan hij of zij zomaar de onderhandelingen afbreken. Dat kan ook als de makelaar denkt bij een andere partij een beter resultaat te behalen.

- en inschrijving organiseren
Heb jij al een bod uitgebracht, maar blijken er meerdere partijen geïnteresseerd in het huis? Dan kan de makelaar alsnog een inschrijving organiseren, ook als dat in eerste instantie niet van toepassing was.

Hoe bepaal je jouw openingsbod?

Zijn er meerdere kapers op de kust? Dan is het belangrijk dat je een goed openingsbod doet, om de meeste kans te maken en op te vallen. Download de gratis checklist van Knab ‘Zo bepaal je het openingsbod’. Dan kun je goed voorbereid aan de slag.

Profielfoto van Knab
Knab
Capellalaan 25, 2132 JK HOOFDDORP