9 tips; Zo maak je huis verkoopklaar

Verkoop je huis en niet je thuis.

Een huis waarvan de styling in orde is, spreekt aan

Je hoeft niet door de inrichting heen te kijken en je ziet jezelf er al wonen. Je kent het vast wel: even op Funda kijken en voor je het weet ben je een paar uur verder. Vooral de stijlvol ingerichte huizen trekken je aandacht: je lijkt er zo in te kunnen. Wil jij verkopen? Zorg er dan voor dat je huis goed gestyled is. Deze tips helpen je op weg naar succes. Verkoop je huis en niet je thuis.

1. Ruim op

Creëer zo veel mogelijk ruimte en rust in huis. Kopers zijn namelijk snel afgeleid. Ruim onnodige spullen in de woning op. Verwijder onnodige accessoires. Probeer grote voorwerpen tijdelijk op te slaan. Zorg er dus voor dat je woning opgeruimd is. Een eerste indruk is immers maar één keer te maken.

2. Ruimte verkoopt

Bij teveel spullen die niets toevoegen aan de verkoop doe je er verstandig aan een opslagbox te huren, of familie/vrienden/buren met een flinke garage of schuur lief aan te kijken. Die sjoelbak op zolder die in de weg staat en de stoffige hometrainer op zolder kunnen best weg. Dat zorgt voor een groter ogende ruimte en precies dat verkoopt het beste.

3. Knap op

Je hoeft echt geen schilders en stukadoors in te huren, maar kleine opknapklusjes kunnen een groot verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan de muur in de keuken die ooit wit was - hoeveel werk is het om daar een likje overheen te gooien? Of die loszittende deurklink even vast te schroeven? Kleine gebreken kunnen behoorlijk storend werken voor een kijker.

4. Woonkamer

Ga de woonkamer binnen en kijk naar wat het eerst opvalt. Vaak staat er een bank of stoel midden in de kamer en kijkt men tegen de achterkant ervan. Zet meubels zo neer dat zoveel mogelijk vloeroppervlak zichtbaar is. Indien nodig, verplaats of verwijder een meubelstuk (of een paar). Veel kasten en planken staat behoorlijk vol, zorg voor lucht en pak alvast wat spullen die je toch niet gebruikt in. Als je alle persoonlijke dingen hebt ingepakt ontstaat dat meestal vanzelf al.

5. Slaapkamers

Maak in de slaapkamers alle bedden strak op. Zorg voor een lichte kleur dekbed of sprei en stop hem strak in. Check ook hier of de kamer neutrale lichte kleuren muren en gordijnen heeft en pas het indien nodig aan. Zorg dat er geen 'persoonlijke spullen' waaronder foto’s staan/hangen en maak de vloeren ook hier zo vrij mogelijk.

6. Keuken

Neem een plaatje van een showroomkeuken in het hoofd en zorg dat de keuken hier zoveel mogelijk op lijkt qua opgeruimdheid. Zet de prullenbak weg als deze in de loop staat. Glazen keukendeurtjes? Zorg dat wat erachter staat geen aandacht trekt, zet de neutraal gekleurde spullen vooraan. Afzuigkapverlichting is vaak defect, zorg dat deze werkt. Ook hier geeft een plantje weer nét dat beetje extra.