Foto: wat_is_mijn_woning_waard

Is online waardebepaling van je huis betrouwbaar?

Via websites als funda, de Hypotheker en andere huizensites kun je gratis de waarde van je huis berekenen.

Stijn 14 Januari 2023

Je vult wat informatie in, jouw e-mailadres of andere contactinformatie en je krijgt de woningwaarde te zien. Waarom zijn er eigenlijk nog taxateurs nodig als het zo eenvoudig gaat? Je zult begrijpen dat er tussen een gratis online waardebepaling en een taxatie van honderden euro’s verschil zit, maar wat betekent dit voor jou als huiseigenaar? Dat leggen we uit op deze pagina.

 Waardebepaling is geen taxatie

Als je op huizensites kijkt dan worden de termen ‘waardebepaling’ en ‘online taxatie huis regelmatig door elkaar gebruikt. Een waardebepaling is een algemene term en kan veel betekenissen hebben zoals:

? De WOZ-waarde om gemeentelijke heffingen te bepalen.

? De taxatiewaarde om een hypotheek af te sluiten.

? De vraagprijs om een huis te koop aan te bieden.

? De koopsom om te bepalen hoeveel een koper kan overbieden.

Een taxatie is altijd een officieel document dat wordt samengesteld door een erkend taxateur en optioneel gevalideerd wordt door het NWWI taxatierapport. Een makelaar kan een taxateur zijn maar dat is niet altijd het geval, dit hangt af van de opleiding en diploma’s die de makelaar bezit. Een taxatierapport wordt samengesteld op basis van toetsbare criteria en een eenduidig resultaat. Waardebepalingen zijn sterk afhankelijk van het doel wat je ermee wilt bereiken.

  Online berekenen is altijd beperkt

Nu weet je dat er meerdere soorten waardebepalingen mogelijk zijn, laten we ervan uitgaan dat je wilt weten wat jouw huis waard is. Dan hoef je niet honderden euro’s uit te geven voor een officiële taxatie. Dat heb je in het verleden gedaan bij aankoop, bij verkoop hoeft dit doorgaans niet. Bij een online waardebepaling zal er informatie worden opgevraagd vanuit meerdere openbare bronnen. Dit zal de WOZ-waarde zijn als basis maar ook andere zaken zoals de aanwezigheid van een supermarkt of bushalte tellen mee voor de waarde van je huis. Zo ontstaat er digitale optelsom van kenmerken maar deze websites kunnen niet bij je thuis binnenkijken. Dit betekent dat het bedrag altijd een schatting is. De werkelijke waarde kan tienduizenden euro’s verschillen wat bij verkoop van je woning toch flink aantikt. Ook bij het bepalen van een strategische vraagprijs is deze woningwaarde dus niet voldoende. Een makelaar aan huis kan veel beter inschatten wat je huis waard is maar die werken niet gratis … of misschien wel?

  Waarde bepalen hoeft niet duur te zijn

Via wat is mijn huis waard kun je gratis en vrijblijvend een waardebepaling aanvragen voor jouw woning. Vul enkele gegevens in en je krijgt informatie van makelaars bij jou in de buurt. Je kiest vervolgens zelf welke verkoopmakelaar bij jou mag langskomen om een echte waardebepaling uit te voeren. Dan worden alle details uitvoerig bekeken met als resultaat een betrouwbare uitkomst. Daarnaast kun je sparren over de wensen, voorkeuren en mogelijkheden bij verkoop van je woning. Dit eerste adviesgesprek is gratis en vrijblijvend, je bepaalt vervolgens zelf of je verder gaat met de verkoop van je woning.

Een waardebepaling op locatie is altijd meer betrouwbaar omdat er rekening wordt gehouden met de specifieke situatie. Denk aan renovaties in de afgelopen jaren, waterschade die nog niet gerepareerd is of een schone gevel in een wijk met verder behoorlijk vieze huizen. Er zijn veel details die steeds weer iets toevoegen aan de woningwaarde of juist de prijs doen dalen. Een verkoopmakelaar weet precies waar kopers op letten, wat ze willen en waarvoor ze bereid zijn dieper in de buidel te tasten. En dat is informatie wat je met een online waardebepaling niet kunt krijgen.

Reacties