Foto: wonennl_rechtnet

Ik ben verhuurder: wat zijn mijn rechten?

Huurders zijn ontzettend goed beschermd en dat is ook terecht, maar hoe zit het met jou als verhuurder?

Koen 23 April 2023

Vaak wordt je gewezen op je plichten, maar wat zijn je rechten precies? In dit artikel gaan we dieper in op je rechten als verhuurder en hoe je juridisch hulp kan krijgen als het nodig is.

Op tijd huur ontvangen

Je grootste recht als verhuurder is dat je op tijd je huur dient te ontvangen van de huurder. Doorgaans betekent dit dat de huurder niet meer dan drie maanden aan achterstallig huur mag hebben. Als verhuurder mag je jouw huurder een aanmaning sturen op het moment dat je het geld niet ontvangt. Bovendien heb je het recht om een incassobureau Den Bosch in te schakelen voor ondersteuning. Het incassobureau stuurt een brief met verzoek tot betaling waarin een termijn wordt genoemd. Wanneer de huurder weigert te betalen, kun je samen met de advocaat van het bureau een gerechtelijke procedure starten. Zij staan je het gehele proces bij, bemiddelen tussen jou en de huurder of de advocaat van de huurder en doen het woord tijdens de hoorzitting.

Overlast en uithuiszetting

Een ander recht dat je als verhuurder hebt, is dat de huurder geen overlast mag veroorzaken voor medebewoners of mensen uit de buurt. Als verhuurder moet je eerst proberen de overlast op te lossen door in gesprek te gaan met de huurder. Werkt dit niet, kan je buurtbemiddeling inschakelen. Zij helpen je dan om samen met de huurder en eventuele medebewoners of buren in gesprek te gaan en tot de kern van het probleem te komen. Meestal helpt buurtbemiddeling doordat mensen zich kunnen uiten en beide partijen elkaar leren begrijpen. In sommige gevallen helpt het niet en kan je als verhuurder een procedure tot uithuiszetting in gang zetten. Let er wel op dat huurders goed beschermd zijn en het niet zo makkelijk is om een huurder uit huis te plaatsen; het is een laatste redmiddel wanneer de overlast de spuigaten uit loopt.

Juridische hulp

Mocht jouw huurder alle regels die je samen hebt besproken breken en jouw rechten schenden, dan doe je er goed aan om juridische hulp in te schakelen. Buiten het veroorzaken van overlast en opbouwen van achterstallig huur, kunnen er meer zaken spelen tussen jou en de huurder waardoor je juridische hulp nodig hebt. Zo kan de huurder onterecht en zonder toestemming de woning onderverhuren; wanneer de onderhuurder weigert te vertrekken en jouw huurder niet mee wilt werken aan een oplossing, is juridische hulp noodzakelijk. Ook wanneer de huurder het huis in slechte staat door eigen schuld bewoont of achterlaat, heb je het recht om de huurder daarvoor aansprakelijk te stellen. Zo zie je maar dat je als verhuurder meer rechten hebt dan je wellicht dacht!

Reacties
Anderen bekeken ook