Foto: 2019/waarde-woning-kavel.jpg

Zo kom je achter de waarde van een woning of kavel

Het kan erg handig zijn om de waarde van een woning of kavel te weten. Bijvoorbeeld als je een nieuwe woning wilt kopen of je huidige woning wilt verkopen.

Om achter de waarde van een woning of kavel te komen hoef je niet veel moeite te doen. Wel moet je weten hoe je dit kunt vinden. Er zijn verschillende manieren om achter de waarde te komen. We geven je graag wat informatie zodat je zelf ook weet hoe je dit kunt doen. Ook vertellen we je waarom het handig kan zijn om deze informatie te hebben.

Kadastrale kaart

Via de kadastrale kaart kun je zelf eenvoudig een woning opzoeken. Wanneer je deze hebt geselecteerd zie je al wat basis informatie zoals de oppervlakte. Als je meer informatie nodig hebt kun je dit kopen. Er zijn veel verschillende opties. Je kunt bijvoorbeeld de woningwaarde inzien maar ook meer informatie krijgen over het energielabel. Wil je ook weten wat voor informatie je hier allemaal kunt vinden? Neem dan zelf een kijkje. Bekijk hier de kadastrale kaart en zoom in op de woning waar je meer informatie over wilt.

Taxateur

Veel mensen die hun woning willen verkopen of juist een nieuwe woning willen kopen schakelen een taxateur in. Deze zal een taxatie maken van de woning. Dit is handig om te kijken of de vraagprijs van een woning reëel is. Ook zal in veel gevallen de hypotheekverstrekker vragen om een taxatierapport. Wanneer je een taxateur inschakelt heb je meer duidelijkheid over de waarde van de woning. Het enige nadeel is dat het aardig wat kost, meestal ben je hiervoor al snel honderden euro’s kwijt. Wanneer je een taxateur inschakelt moet je goed opletten waar hij vandaan komt. Het is belangrijk dat hij veel kennis heeft over de lokale huizenmarkt om een zo goed mogelijke taxatie te doen.

Waar kan je de informatie voor gebruiken

Het kan dus handig zijn om te checken of de vraagprijs van een woning klopt maar dat is niet alles. Je kunt bijvoorbeeld een WOZ-waarderapport opvragen als je bezwaar wilt maken. Ook kun je een huurwaarde rapport aanvragen om te berekenen wat de huurprijs is van een woning. Verder kun je zelfs een compleet bestemmingsplan aanvragen via de kadastrale kaart. Hierin kun je zien wat voor vergunningen er in de buurt zijn uitgegeven en wat er met bepaalde panden gaat gebeuren.

Als je dus de waarde van een woning wilt bepalen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten, gelukkig zijn er ook een aantal hulpmiddelen. Bij het verkopen van je huis of het bepalen van de waarde van een kavel is het toch altijd het meest verzekerende om een taxateur in te schakelen.

Reacties