string(1) "p"

Waaruit bestaan de kosten voor hypotheekadvies?

Sinds je maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen, kun je hypotheekadvies niet meer meefinancieren in je hypotheek. Je betaalt er daarom zelf voor en de

Je betaalt er daarom zelf voor en de kosten voor hypotheekadvies zijn niet misselijk. Maar waar je betaal je nou eigenlijk voor?

Compensatie voor provisie

Tot 2013 ontvingen hypotheekadviseurs provisie als jij via hen een hypotheek afsloot. Hoe hoger de hypotheek, hoe meer geld de adviseur ontving van de hypotheekverstrekker. Dit mag niet meer, waardoor adviseurs zelf hun tarieven hebben verhoogd. Op die manier compenseren ze de gemiste provisie.

Betalen voor de locatie

Veel hypotheekketens eisen dat hun advieskantoren op een goed bereikbare A-locatie gevestigd zijn, bijvoorbeeld in een winkelstraat. De kosten voor deze locatie worden doorberekend in het tarief voor hypotheekadvies.

Veel manuren rekenen

Meestal rekenen hypotheekadviseurs een vast tarief waarin ze onder andere de uren die ze voor jou aan de slag gaan, meenemen. Hierbij rekenen ze hun uren heel ruim. Bij een adviestarief van € 3.000 moet je er niet vanuit gaan dat de adviseur ook echt minstens 30 uur voor jou bezig is.

Het is wel zo dat de grotere ketens vaak log zijn. Je dossier moet een flinke molen door. Dit kan extra uren kosten voor de hypotheekadviseur.

Online advies is vaak voordeliger

Als je aanklopt bij een online hypotheekadviseur ben je waarschijnlijk minder geld kwijt. Je betaalt sowieso niet mee aan de locatie van het kantoor en vaak kun je zelf jouw documenten uploaden. Dat scheelt tijd, voor zowel jou als de adviseur. En uiteindelijk scheelt ook het vaak de helft van de kosten.

Profielfoto van Knab
Knab
Capellalaan 25, 2132 JK HOOFDDORP