string(1) "p"
Profielfoto van Knab
Knab
Capellalaan 25, 2132 JK HOOFDDORP

Vrijstelling van overdrachtsbelasting in 2021: hoe werkt het?

Vanaf 1 januari 2021 hebben starters en jonge doorstromers recht op een eenmalige vrijstelling van de overdrachtsbelasting bij het kopen van een huis.

Hoe werkt dit en wanneer kom je in aanmerking voor deze vrijstelling? Je leest het in dit artikel.

Vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters en doorstromers

Ben jij een starter tussen de 18 en 35 jaar? En koop je jouw eerste huis in 2021? Dan kom je in aanmerking voor de vrijstelling. Ook doorstromers komen in aanmerking wanneer zij tussen de 18 en 35 jaar oud zijn en hun volgende huis kopen na 1 januari 2021.

Voorheen betaalden alle huizenkopers 2% overdrachtsbelasting. Om zowel starters als jonge doorstromers een betere kans te geven bij het kopen van een huis, wordt dit percentage voor hen vanaf 2021 verlaagd naar 0%.

Deze voorwaarden gelden voor vrijstelling

Om in aanmerking te komen voor de eenmalige vrijstelling moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Allereerst geldt de vrijstelling alleen als je tussen de 18 en 35 jaar oud bent. Daarbij moet je zelf in de gekochte woning gaan wonen. Tot slot mag je niet eerder gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling.

Voldoe je als koper aan deze drie voorwaarden? Dan kun je een verklaring hiervan afgeven aan de notaris.

Samen een huis kopen: partner of jijzelf boven de 35 jaar

Ben jij of is je partner ouder dan 35 jaar en kopen jullie samen een huis? Degene die ouder is komt dan niet in aanmerking voor de vrijstelling. Deze persoon betaalt dan wel de 2% overdrachtsbelasting. Wanneer jullie beiden voor de helft eigenaar zijn, betaal je samen 1% aan overdrachtsbelasting.

Let op! Er is nog geen definitief akkoord gegeven op de vrijstelling van de overdrachtsbelasting: de Eerste Kamer stemt erover op 15 december 2020. Totdat er akkoord is gegeven, is de nieuwe maatregel dus nog niet definitief.