Verduurzaam nu juist je woning

Voor de coronacrisis wilde 27 procent zijn woning verduurzamen, nu is 16 procent dat nog van plan. Volgens De Hypotheekshop is dit een gemiste kans.

Uit onderzoek van ABN AMRO en Vereniging Eigen Huis blijkt dat huiseigenaren minder bereid zijn om hun huis te verduurzamen. Volgens het onderzoek van ABN AMRO staan tegenover elke huizenbezitter die bereid is zijn woning te verduurzamen, bijna drie woningbezitters die juist op de rem trappen. Vereniging Eigen Huis heeft 1145 leden voor en tijdens de coronacrisis naar hun groene plannen gevraagd. Voor de coronacrisis wilde 27 procent zijn woning verduurzamen, nu is 16 procent dat nog van plan. Volgens Dirk Hoogeterp van De Hypotheekshop in Heiloo, is dit een gemiste kans.

Thuiswerken
“Het is begrijpelijk dat een groot deel van de mensen liever eerst het verloop van de coronacrisis afwacht. Toch zijn er juist vanwege de coronacrisis goede redenen om nu wél te gaan verduurzamen.” Voor veel mensen is thuiswerken onderdeel van het nieuwe normaal. Iemands huis krijgt daarmee een andere, nog belangrijkere, plaats in zijn of haar leven. Voldoende ruimte en een goede werkplek is essentieel. Een betere isolatie zorgt voor meer woon- en werkcomfort. Bovendien gebruiken mensen meer energie omdat ze veel vaker thuis zijn. Door isolatie kun je het verbruik van energie verlagen.

Lagere maandlasten
Veel mensen twijfelen of ze op vakantie kunnen gaan deze zomer. Het vakantiegeld kan dan bijvoorbeeld worden gebruikt om de woning te isoleren. Maar lenen is ook een optie via bijvoorbeeld een duurzaamheidslening of een verhoging van de hypotheek. Daardoor blijft het spaargeld intact. Huizenkopers en oversluiters mogen met het Energiebespaarbudget tot 6 procent bovenop de woningwaarde lenen. “Door je huis te isoleren -veelal tegen beperkte kosten- verlaag je de maandlasten”, aldus Dirk Hoogeterp.

Verduurzaam
Dirk Hoogeterp: “Corona heeft veel mensen bewuster gemaakt van het belang van gezondheid. Verduurzaming van de woning levert daar een bijdrage aan, dus pak die handschoen op.” Het goede nieuws is dat er extra financieringsmogelijkheden zijn voor energiebesparende maatregelen. Je mag dan bijvoorbeeld tot maximaal 106% van je woningwaarde lenen. Zonder energiebesparing is dat maximaal 100 procent. Hoeveel je extra kunt lenen, hangt af van je persoonlijke situatie. Meer weten? Plan nu een vrijblijvende afspraak om je mogelijkheden te bespreken.

 

De Hypotheekshop
Kennemerstraatweg 382
1851 BK Heiloo
(072) 514 0620