Overwaarde op je huis, wat is er mogelijk?

Is jouw huis meer waard dan je hypotheek? Dan kun je een deel van deze waarde verzilveren en inzetten voor jouw toekomstplannen.

Is je huis meer waard dan je hypotheek? Dan is er sprake van overwaarde. Misschien heb je je huis goedkoop gekocht en is het in de loop van de tijd meer waard geworden. Of je hebt veel afgelost op je hypotheek. De overwaarde kun je op verschillende manieren benutten. Hoe? Dirk Hoogeterp van De Hypotheekshop in Heiloo legt uit.

Verbouwing financieren
Of je nu een aanbouw aan je huis wilt realiseren, de tuin eens op de schop wilt nemen of droomt van een nieuwe keuken, het kan interessant zijn om je overwaarde in te zetten voor de verbouwing van je huis. “Als je voldoende overwaarde hebt, kun je mogelijk je hypotheek verhogen”, zegt Dirk. “Natuurlijk moet de geldverstrekker wel akkoord zijn met de verhoging van je hypotheek. De geldverstrekker checkt of jij de nieuwe, hogere maandlasten kunt dragen.”

Hypotheekrente verlagen
De hoogte van je hypotheekrente is onder meer afhankelijk van de waarde van je huis. Is jouw hypotheek bijvoorbeeld verhoudingsgewijs hoger dan je woningwaarde? Dan rekent de bank een iets hogere hypotheekrente. Dit wordt ook wel renteopslag genoemd. Hierdoor zijn jouw maandlasten iets hoger. De renteopslag wordt bepaald aan de hand van risicoklassen. “Is je huis meer waard geworden of heb je al een deel van je hypotheek afgelost? Dan kun je in een lagere risicoklasse terecht komen. Dit betekent waarschijnlijk ook dat je maandlasten lager worden. Vraag het ons en we zoeken het voor je uit”, aldus Dirk Hoogeterp.

Verzilverproducten
Er zijn diverse producten op de markt waarmee je de overwaarde uit je huis kunt verzilveren. Je inkomen, de marktwaarde, de restant hypotheekschuld en de overwaarde van je woning zijn hierbij leidend. Het geld dat vrijkomt kun je vervolgens inzetten als aanvulling op je (pensioen)inkomen, voor een verbouwing, een belastingvrije schenking, om je huis te verduurzamen of te besteden aan iets anders.

Een ander huis kopen
De rente is laag, een goed moment om je verhuisplannen waar te maken. Bij het kopen van een volgend huis doorloop je grofweg dezelfde stappen als bij je eerste huis, maar het grote verschil is dat je al een huis en bijbehorende hypotheek hebt. De overwaarde van je oude woning moet je volgens de bijleenregeling gebruiken om te investeren in je nieuwe woning. Alleen dan kun je onder voorwaarden de rente over je hypotheek helemaal aftrekken van de inkomstenbelasting. “Wil je een ander huis kopen en je overwaarde benutten? Dan geven we je graag advies”.

Duidelijk verhaal
Er zijn diverse mogelijkheden om je overwaarde te verzilveren. Dirk Hoogeterp van De Hypotheekshop in Heiloo kan je helder uitleggen welke producten en mogelijkheden er zijn. En welke mogelijkheden bij jouw toekomstplannen passen. Maak vrijblijvend een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.